Index Vakbarát Hírportál

Ötvennél is több erdőtűz tombol Görögországban

2019. augusztus 11., vasárnap 11:29

Több száz tűzoltó harcol több mint ötven erdőtűz ellen Görögországban, írja az MTI az ANA görög hírügynökség alapján.

Az oltást nehezíti, hogy erős szél tombol, és hatalmas a hőség az országban.

Elafóniszosz szigetén egy szállodát és egy kempinget kellett kiüríteni erdőtűz miatt. Az Athénhez közeli Marathón térségében egy gyermektábor lakóit menekítették biztonságos helyre.

Marathón Mati fürdőhely közelében fekszik, ahol tavaly egy erdőtűzben 102 ember vesztette életét.

Vasárnapra Görögország területére 40 fokot jelzett a meteorológia.

Nikosz Hardaliasz, a katasztrófavédelem vezetője közölte, hogy a mentők és a tűzoltók a szélsőséges időjárási körülmények, az erős szél, a nagy szárazság és a hőség miatt péntek óta készültségben állnak.

Spanyolországban, a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián is hasonló a helyzet: számos település lakóit kitelepítettek, súlyos erdőtűz pusztít a hegyekben.

Ezer embert kellett biztonságos helyre vinni, különösen Tejeda, Artenara és Galdar településeket veszélyezteti a tűz. A La Vanguardia napilap a helyi hatóságokra hivatkozva arról írt, hogy valószínűleg egy 55 éves férfi okozta a tüzet, aki egy esküvői ünnepséghez forrasztást végzett. A férfit még szombaton őrizetbe vették.

A tűzoltók repülőgépről és helikopterekről is oltják a lángokat, amely mintegy ezer hektáron pusztít - mondta újságíróknak Angel Victor Torres, a Kanári-szigetek elnöke. Torres szerint még nem tudták megállítani a lángok terjedését. A gomolygó füst a szomszédos Teneriféről is látható.

A tűz a sziget székhelyétől, Las Palmastól mintegy 20 kilométerre ütötte fel a fejét, és a településeken kívül veszélyezteti a turisták körében népszerű sziget nyugati részén elterülő Tamadaba Nemzeti Parkot is.

Rovatok