Index Vakbarát Hírportál

Több száz halott az indiai, pakisztáni ítéletidőben

2019. augusztus 11., vasárnap 17:39 | aznap frissítve

Legalább 143-ra emelkedett a monszunesőzések okozta árvizek és földcsuszamlások halálos áldozatainak száma India déli részén, írja az MTI. Az ítéletidő miatt több mint 400 ezren voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat.

A legsúlyosabban érintett térség Kerala állam, ahol szombatig 57-re nőtt a halottak száma – közölte Pinaraji Vidzsaran főminiszter a Twitter mikroblog portálon.

A szomszédos Karnátaka államban sajtóértesülések szerint 36 ember halt meg az eső előidézte balesetekben. Mahárástra államban elért a 30-at a halálos áldozatok száma, míg Tamilnádu államban öt ember vesztette életét. Karelában egy éve is katasztrofális árvíz pusztított, 223 ember halt meg, és százezrek maradtak fedél nélkül.

Hasonlóan katasztrofális a helyzet a szomszédos Pakisztánban. A monszunesőzések elöntötték vasárnap a dél-pakisztáni Karacsi utcáit, 17 ember halálát okozva. Július óta már 161 halálos áldozatot követeltek az esőzések az országban. Vasárnap több mint 180 milliliter esővíz zúdult a pakisztáni kikötőváros utcáira. Pakisztánban is számtalan ember otthonát mosta el emellett az eső és az ár, őket ideiglenesen felállított sátrakban helyezték el és élelmiszerrel, gyógyszerrel látják el a hatóságok.

A monszunidőszak júniustól szeptemberig tartó esőzései gyakran követelnek emberéleteket Dél-Ázsiában. Indiában például ilyenkor hullik le az éves csapadékmennyiség 70 százaléka.

Rovatok