Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálatot követel két francia miniszter Jeffrey Epstein ügyében

2019. augusztus 12., hétfő 16:52 | aznap frissítve

Két francia miniszter is franciaországi vizsgálatot követelt hétfőn az emberkereskedelemmel és kiskorúak megrontásával vádolt, a manhattani börtönben a gyanú szerint öngyilkosságot elkövetett Jeffrey Epstein amerikai milliárdos ügyében - írja az MTI.

Az amerikai vizsgálat franciaországi szálakat tárt fel. Így számunkra az áldozatokra való tekintettel alapvetően fontosnak tűnik, hogy az egész ügyet tisztázzák

- írta közleményében Marlene Schiappa, a nők és férfiak közötti egyenjogúságáért, valamint Andrien Taquet gyermekvédelemért felelős államtitkár.

Marlene Schiappa környezete szerint valójában az amerikai üzletember franciaországi kapcsolatainak felgöngyölítéséről van szó. Epstein sűrűn utazott oda-vissza Franciaország és az Egyesült Államok között, és a francia főváros egyik előkelő negyedében lévő lakóház tulajdonosa volt.

Jeffrey Epstein halála nem foszthatja meg az áldozatokat az igazságszolgáltatástól, amelyhez joguk van: ez alapvető feltétele mind a talpraállásuknak, mind a fiatal lányok hatékonyabb védelmének az efféle szervezett hálózatok, az efféle ragadozókkal szemben

A párizsi főügyészhez intézett levélben az Ártatlanság Veszélyben nevű civil szervezet kiemelte, hogy Franciaországot is érinti az akta, mert az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által lefolytatott nyomozásokban több francia állampolgárságú személy is szerepelt.

Az Ártatlanság Veszélyben egy általa megbízhatónak tartott forrást is idéz, amely szerint a Jeffrey Epstein és a bűntársai által létrehozott prostitúciós hálózat több áldozata is francia állampolgár. A hétfőn az ügyészségre eljuttatott levél nyilvános értesüléseken, az Egyesült Államokban péntek óta a titkosítás alól feloldott iratokon alapul, amelyekben a többi között francia, mexikói  és szaúdi  nevek olvashatók.

A 66 éves milliárdos üzletember manhattani börtöncellájában elkövetettvalószínűsített öngyilkosságamegdöbbenést váltott az Egyesült Államokban, az FBI és az igazságügy-minisztérium vizsgálatot indított az ügyben.

A büntetés-végrehajtás által "valószínűsített öngyilkosságnak" minősített haláleset azonnal összeesküvés-elméletek sokaságát indította be. Egyesek feltételezik, hogy az üzletembert a hatalom köreiben forgó üzletemberekkel való számos kapcsolata miatt meggyilkolták. 

Rovatok