Index Vakbarát Hírportál

Megbénították a hongkongi repteret, leállt a kimenő forgalom

2019. augusztus 12., hétfő 10:53 | aznap frissítve

A tüntetések miatt le kellett állítani a hongkongi repülőtér kimenő forgalmát, közel kétszáz járat nem tudott felszállni, olvasható a CNN tudósításában. Az érkező gépek közül is többet irányították át máshová. 

A repülőtéren még pénteken kezdődött demonstráció, hétfőre viszont annyian jelentek meg az érkező terminálban, hogy nem lehetett biztosítani a működést.  A becslések szerint legalább ötezer tüntető tartózkodott kora estére a helyszínen, később azonban csökkenni kezdett a létszám, miután elterjedt, hogy a rendőrség megpróbálja majd kiüríteni a terminált. Ezt a gyanút erősítette, hogy a hatóság szóvivője elmondta a hétfő délutáni sajtótájékoztatóján, nem zárják ki, hogy könnygázt vessenek be a repülőtéren. 

Az éjszaka folyamán újra összecsaptak a tüntetők és a rendőrök, az összecsapások kiterjedtek a metróhálózatra is, és az események után többen panaszkodtak rendőri erőszakra. Az egyik éjszakai felvételen azt lehet látni, hogy egy állomáson közelről, néhány méterről adnak le lövéseket a rohamrendőrök, és a földön fekvőket gumibotozzák.

A tüntetők a reptéri transzparenseken a rendőrségnek is üzennek, illetve többen lefedték az egyik szemüket, miután az éjjel a rendőrség úgy megsebesített egy nőt valamilyen lövedékkel, hogy a tüntető elveszítheti a jobb szemét. 

Közben Kína is megszólalt a vasárnap éjszaka és hétfőn történtekkel kapcsolatban. Közleményük szerint a tüntetők támadtak a rendőrökre, és követtek el erőszakos bűncselekményeket, melyek már terrorizmushoz közelítenek. Megjelent egy újabb üzenetértékű videó is, melyben az látható, hogy a Hongkonggal szomszédos Sencsen tartományban páncélozott járművekkel vonul fel a kínai hadsereg. Az utóbbi időben több ilyen propagandavideót is kiadtak. 

A hongkongi helyzetről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk. 

(Borítókép:  Thomas Peter / Reuters)

Rovatok