Index Vakbarát Hírportál

Megint nem szállhatnak fel gépek a hongkongi reptérről

2019. augusztus 13., kedd 12:56 | aznap frissítve

Minden kimenő járatot törölt a Hongkongi Nemzetközi Repülőtér kedden, a reptéren ötödik napja zajló tüntetések miatt, írja a CNN. Az érkező járatokat egyelőre fogadják. Ez már a második nap, amikor a tüntetők miatt a hongkongi légiközlekedés káoszba fulladt. 

Hongkongi idő szerint 17:15-től egy járat sem száll fel a repülőtérről, mondta el a hírtelevíziónak a repülőtéri hatóság. Miután a hírt bejelentették a repülőtéren, egyes utasok megpróbálták áttörni a demonstrálók blokádjait a biztonsági kapuknál, de a legtöbben nem tudtak átjutni.

A tüntetők pedig éljenezni kezdtek, és olyan demokrácia-párti jelszavakat skandáltak, mint: „Állj Hongkong mellé, harcolj a szabadságért”, vagy „Hajrá, Hongkong!".

A repülőtéren még pénteken kezdődött a demonstráció, akkor háromnapos ülősztrájkba kezdtek a tüntetők, akik viszont hétfőre sem hagyták el a világ egyik legforgalmasabb repterét. Ekkor már törölni kellett a hétfői közel kétszáz kimenő járatot, az érkező gépek közül pedig többet is átirányítottak máshová.

Kedden első lépésként több mint háromszáz járatot törölt a repülőtér vezetése indoklás nélkül: a 160 kimenő és 150 beérkező járat utasa vagy semmilyen tájékoztatást nem kapott arról, hogy mikor kelhetnek útra, vagy téves információt küldtek ki nekik üzenetben.

Hétfő délutáni sajtótájékoztatóján a repülőtéri hatóság szóvivője nem zárta ki, hogy könnygázt fognak bevetni a tüntetők ellen.

Erre reagált kedden Michelle Bachelet, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa: szerinte a hatóságoknak vissza kell fogniuk magukat, és ki kell vizsgálni, hogy a tüntetők ellen bevethettek-e könnygázt – ezt ugyanis megtiltja a nemzetközi jog.

Látható, hogy hivatalos személyek könnygáztartályokat tüzelnek zsúfolt, zárt területeken, sokszor egyes tüntetőkre célozva

– írta közleményében a főbiztosasszony, aki szerint ez halálesetekkel és súlyos sérülésekkel is járhat.

Rovatok