Index Vakbarát Hírportál

Megrohanták a rendőrök a hongkongi repteret

2019. augusztus 13., kedd 19:15

Miután az ötödik napja folyó tiltakozások miatt helyi idő szerint kedd hajnalban 160 kimenő és 150 beérkező járatot törölt a Hongkongi Nemzetközi Repülőtér, estére

rohamrendőrök hatoltak be a nemzetközi reptér területére, ahol összecsaptak a barikádokat emelő tiltakozókkal, de végül tisztázatlan okokból kifolyólag visszavonultak.

A BBC beszámolója szerint a kínai hatóságok jelzés nélküli fekete egyenruhás rohamrendőröket is bevetettek, akik szünet nélkül permetezték a paprikasprayt, és a reptér környékén több embert is letartóztattak - A CNN négy letartóztatottról írt. Az akció legfeszültebb mozzanata az volt, amikor egy társaitól elszakadt rendőr kezéből kicsavarták a gumibotot, és azzal kezdték el gyepálni, mire a rendőr pisztolyt rántva tartotta sakkban a tüntetőket. A Wall Street Journal tudósítója joggal jegyezte meg a jelenetről készített videója alatt, "csoda, hogy senki nem halt meg":

Ahogy arról részletesen is írtunk, az 1997 óta Kínához tartozó, de számos területen független egykori brit gyarmatvárosban júniusban robbantak ki zavargások egy olyan törvénytervezet miatt, mely lehetővé tete volna a hatóságok számára egyes gyanúsítottak Kínának való kiadatását. Annak ellenére, hogy a hongkongi kormány már június közepén felfüggesztette (de el nem vetette) a kiadatási törvénnyel kapcsolatos törvényalkotást, a demonstrációk a törvény végleges elvetését, a Peking-barátnak tartott Carrie Lam kormányzó lemondását, valamint a brutális rendőri fellépés kivizsgálását követelve folytatódtak.

Rovatok