Index Vakbarát Hírportál

Menedéket nyújt az üldözött orosz ellenzékieknek az ukrán elnök

2019. augusztus 13., kedd 14:50

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden egy olyan törvénytervezet kidolgozására utasította kormányát, mely egyszerűsítené az ukrán állampolgárság megszerzését azon külföldiek számára, akik

  1. részt vettek az "Ukrajna védelmében" folytatott harci cselekményekben, 
  2. vagy olyan orosz állampolgárok, akiket hazájukban politikai üldöztetés fenyeget

Az MTI által szemlézett ukrán lapok felhívják a figyelmet az elnöki rendelet csapdájára, ugyanis a tervezet szerint az ukrán állampolgárságot kérelmezőknek le kell mondaniuk előző állampolgárságukról.

Az elnök rendeletében három hónapos határidőt adott a kormánynak arra, hogy dolgozzon ki egy törvényjavaslatot az oroszországi ellenzékieknek nyújtandó menedéknyújtásról is.

Június 27-én Zelenszkij már megadta az állampolgárságot 14 olyan külföldinek, akik "részt vettek Ukrajna függetlenségének, szuverenitásának és területi egységének védelmében" - azaz ukrán oldalon harcoltak a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban -, majd július 9-én még további 9 külföldinek adott ukrán állampolgárságot ugyanezen indokkal.

Zelenszkij intézkedései mögött nem nehéz meglátni a Vlagyimir Putyinnak szórt fricskákat és riposztokat. Az orosz elnök ugyanis április 27-én rendeletben könnyítette meg az orosz állampolgárság megszerzését a Donyec-medence szakadár megszállás alatti területein élőknek. Az ukrán elnök hivatala szerint

Putyin ezzel a lépésével elismerte, hogy ténylegesen háborút visel Ukrajnával szemben, és ukrán területeket tart megszállva a Donyec-medencében.

Erre válaszul július közepén az orosz elnök kiterjesztette az orosz állampolgárság könnyített megszerzésére vonatkozó rendeletének hatályát a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye összes lakosára, azaz az ukrán ellenőrzésű területeken élőkre is. 

Zelenszkij rendeletei azonban nem csak a kelet-ukrajnai konfliktusra reagálnak, hanem az oroszországi demonstrációkra is, melyek a hatóságok brutális fellépései ellenére is állandósultak - és melyeket a Kreml bőszen igyekszik elhallgatni vagy elbagatellizálni.

Rovatok