Index Vakbarát Hírportál

Trump üzenete után tiltottak ki két amerikai képviselőnőt Izraelből

2019. augusztus 15., csütörtök 18:10 | aznap frissítve

Donald Trump egy Twitter-bejegyzésben közölte csütörtökön, hogy szerinte komoly gyengeséget mutatna Izrael részéről, ha engedélyeznék Ilhan Omar és Rachida Tlaib képviselőnők látogatását- írja MTI.

A két képviselő tavaly ősszel került be az amerikai szövetségi törvényhozásba a Demokrata Párt jelöltjeként, és mindegyikőjükről tudni lehetett, hogy muszlim vallásúak, valamint annak a mozgalomnak a hívei, amely azt szorgalmazza, hogy bojkottálják és szankcionálják Izraelt a palesztin területek megszállása miatt.

Rachida Tlaib egyébként palesztin származású, rokonai ma is a palesztin területeken élnek. Ilhan Omar szomáliai bevándorlóként érkezett az Egyesült Államokba 1992-ben.

Korábban amerikai és izraeli sajtóértesülések is azt jelezték, hogy Trump próbálta rábírni Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt a beutazás megtiltására, azonban akkor minden ezirányú információt cáfoltak. Ron Dermer, a zsidó állam Egyesült Államokban akkreditált nagykövete azt jelezte, hogy nem tagadják meg a két képviselőnőtől a vízumot.

Végül nem sokkal Trump tweetje után, Cipi Hotovely külügyminiszter-helyettes jelentette be, hogy az izraeli kormány döntése értelmében a két amerikai képviselőnő nem kap beutazási vízumot.

Az amerikai Demokrata Párt 41 fős küldöttségének múlt heti izraeli látogatása után a demokrata párti politikusok világossá tették, hogy támogatják Rachida Tlaib és Ilhan Omar vízumkérelmét.

Lapértesülések szerint az elutasító izraeli döntést az is motiválhatta, hogy a két amerikai képviselőnő csak a Palesztin Hatóság területeire és Kelet-Jeruzsálemba látogatott volna el.

Benjamin Netanjahu közleménye szerint a kitiltással azt akarták megelőzni, hogy a képviselők árthassanak Izraelnek. 

Nincs a világon még egy olyan ország, amely Izraelnél jobban tisztelné az Egyesült Államokat és az amerikai kongresszust, de a két képviselő útiterve azt mutatja, hogy csak kárt akartak okozni Izraelnek - mondta Netanjahu.

A kormányfő azt is hozzátette, hogy amennyiben a palesztin származású Rachida Tlaib humanitárius okokra hivatkozva kérvényezi Ciszjordániában élő rokonainak meglátogatását, akkor Izrael fontolóra fogja venni annak engedélyezését, feltéve, ha a képviselőnő megígéri, hogy nem fog fellépni egy Izrael elleni bojkott támogatása mellett.

Az ügyben Hanan Asravi, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának tagja is megszólalt: szerinte Izrael döntése botrányos és veszélyes precedenst teremt, valamint a palesztin nép jogát is sérti azzal kapcsolatban, hogy párbeszédet folytathassanak a világ többi részével. 

Rovatok