Index Vakbarát Hírportál

Szabadságon is aktív Donald Trump

2019. augusztus 17., szombat 12:56

A nyári szabadságát töltő Trump az amerikai New Jerseyben lévő bedminsteri countryklubjában tanácskozott a kormánytagokkal.

Az MTI szerint a megbeszélésen ott volt Mike Pence alelnök, Mike Pompeo külügyminiszter, Mark Esper, a védelmi tárca irányítója, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője és Zalmay Khalilzad, az amerikai kormány afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja. Khalilzad a héten tért vissza a tárgyalási fordulójáról, és a hét végén indul Katarba újabb tárgyalásokra a tálibokkal.

Amerikai lapértesülések szerint Khalilzad az újabb tárgyalási fordulón véglegesítheti a békemegállapodás részleteit a tálibokkal. A Bedminsterben tartott megbeszélésről nem adtak részletes tájékoztatót. Hogan Gidley, a Fehér Ház egyik szóvivője csupán annyit jegyzett meg, hogy a tálibokkal és az afgán kormány képviselőivel folytatott tárgyalásokról volt szó. Donald Trump egyik péntek esti Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy a megbeszélés "nagyon jó" volt. Majd hozzáfűzte:

úgy tűnik, hogy lehetséges egy megállapodás.

Közismert, Donald Trump többször is hangoztatta, hogy az Egyesült Államok véget akar vetni katonai jelenlétének Afganisztánban, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pedig júniusban Kabulban - ahol előre be nem jelentett látogatást tett - arról beszélt, hogy az amerikai kormány még szeptember eleje előtt szeretné tető alá hozni a békeegyezményt a tálibokkal. A tálibokkal kötött amerikai egyezség megnyitná az utat az afgán kormány és a tálibok közötti megállapodás előtt is.

Washington már korábban bejelentette, hogy az egyik tárgyalási fordulón Katarban "keretmegállapodást" kötött a tálibokkal. Ennek értelmében az amerikaiak és szövetségeseik kivonulnának afgán földről, cserében a tálibok ígéretet tesznek arra, hogy megakadályozzák, hogy országuk a nemzetközi terrorizmus egyik fészke legyen. Jelenleg az egyeztetések e megállapodás részleteiről folynak - írja az MTI. Az egyik vitakérdés az, hogy az amerikaiak vezette koalíció erői maradjanak-e Afganisztánban, és ha igen, meddig, hol és hogyan segítsenek az afgánoknak a terrorellenes küzdelemben, és az afgán biztonsági erők kiképzésében.

Jelenleg mintegy 14 ezer amerikai katona tartózkodik Afganisztánban, és mintegy hétezren vesznek részt a terrorellenes hadműveletekben.

De nemcsak az afgán-tálib békemegállapodás, hanem más kérdések is munkára bírják Donald Trumpot a szabadságán. Az amerikai elnök még szerdán telekonferencián konzultált bankvezetőkkel a piaci nyugtalanság közepette – jelentette péntekena The Wall Street Journal.

Az egyeztetésen Jamie Dimon a JPMorgan Chase, Mike Corbat, a Citigroup és Brian Moynihan, a Bank of America elnök-vezérigazgatói vettek részt. A bankárok a gazdaság helyzetéről, és ezen belül is a pénzügyi szabályozásról fejtették ki véleményüket.

A konzultációról nem hoztak nyilvánosságra részleteket, sőt, maga a tény is csak pénteken derült ki, és a bankvezetők is szigorúan tartózkodtak az interjúktól. A Bloomberg hírügynökség ugyanakkor arról közölt értesüléseket, hogy Brian Moynihan

egy közelgő gazdasági visszaesésre hívta fel az elnök figyelmét.

Az elnökkel történt konzultáció előtt a bankvezetők Steve Mnuchin pénzügyminiszterrel tárgyaltak.

Elemzők emlékeztettek rá, hogy az elmúlt napokban, különösen szerdán a pénzpiacok meglehetős volatilitást mutattak, a beruházók pedig a Trump-kormányzat és Kína közötti kereskedelmi vita és ennek az amerikai gazdaságra gyakorolt hatásai miatti aggodalmaikat hangoztatták.

Rovatok