Index Vakbarát Hírportál

Nem szóltak az orosz orvosoknak, hogy sugárfertőzött betegeket ápolnak

2019. augusztus 17., szombat 11:00

Augusztus elején felrobbant egy rakéta sugárhajtóműve tesztelés közben egy katonai lőtéren az észak-oroszországi Arhangelszk megyében. Az orosz hatóságok csak lassan adagolták a híreket. Előbb elismerte, hogy a legelső hírekkel ellentétben nem kettő, hanem öt halottja van annak a balesetnek. Később az is kiderült, hogy a rakéta hajtóművéhez radioaktív anyagot használtak. Először tagadták, hogy káros sugárzást mértek volna, de utána bejelentették, hogy megnőtt a gamma-sugárzás a területen.

A baleset sérültjeit egy közkórházba vitték Arhangelszkben, 

de az orvosoknak és ápolóknak nem szóltak, hogy sugárfertőzöttek lehetnek, ezért aztán mindenféle óvintézkedés nélkül végezték az ellátásukat,

írja a Moscow Times nyomán a 444.hu. Az orosz lap szerint a hatóságok azt mondták, minden dolgozót kivizsgálnak a kórházban, de néhány vizsgálat után végül úgy döntöttek, inkább a tesztlabort viszik a kórházba.

Egy orvos izomszövetében radioaktív anyagot, Cézium-137-et mutattak ki, azt nem tudni, hogy mennyire veszélyes a fertőzöttsége.

A dolgozókkal titoktartási szerződést íratott alá az orosz titkosszolgálat, az FSZB, de a lap szerint a kórházban feszült a helyzet.

Rovatok