Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a Tátrában eltűnt barlangászok felszerelését

2019. augusztus 20., kedd 18:22

Megtalálták a Tátrában a hét végén eltűnt két barlangász felszerelését kedden, írja az MTI a tátrai hegyi mentők (TOPR) parancsnokának közlése nyomán.

A két barlangkutató azután rekedt a tátrai Jaskinia Wielka Sniezna (Nagy Havas-barlang) mélyén, hogy a váratlanul beáramló víz elvágta az útjukat.

A TOPR parancsnoka, Jan Krzysztof elmondta:  többfelé elágazó barlangrendszerben a mentők kedden eljutottak abba a mintegy 400 méter mélyben fekvő üregbe, ahova feltételezésük szerint a két férfi menekülhetett a víz elől. A helyszínen megtalált felszerelés mellett élelmiszer is volt.

Krzysztof szerint a két férfi feltehetőleg egy eddig fel nem térképezett nyílásba próbált továbbjutni, és a felszerelés terhükre lehetett a szűk térben. A mentés résztvevői  továbbra sem kaptak életjelet a két barlangban rekedt férfitól.

A mentést nehezítik a barlangrendszer többfelé ágazó és szűk folyosói, a mintegy négy Celsius-fokos hőmérséklet és a magas páratartalom is. A barlangrendszert szellőztetni is kell, mert a jobb átjárhatóságot biztosító pirotechnikai munka (sok apró robbantás) során mérgező szén-monoxid keletkezik.

A Nagy Havas barlang az egyik leghosszabb és legmélyebb barlang a Tátrában. A mentésben a TOPR tagjai mellett bányamentők, tűzoltók és tűzszerészek is részt vesznek, akik megpróbálják kiszélesíteni a nyílást. Arról, hogy hogyan rekedt a két férfi a barlangrendszer mélyén, ebben a cikkünkben írtunk.

(Nyitókép: A lengyel Tátrai Önkéntes Mentőegység (TOPR) tagjai a szlovák határhoz közeli Nagy Havas barlang bejáratánál Zakopane közelében 2019. augusztus 20-án. Fotó: MTI/EPA/PAP/Grzegorz Momot)

Rovatok