Index Vakbarát Hírportál

Előrántotta a pisztolyát, és a pincérre fogta. Nem tudtam, mit kell ilyenkor csinálni

2019. augusztus 20., kedd 17:56

 Az egész világsajtó beszámolt arról az esetről, amikor a hét végén Párizsban egy férfi nyakon lőtt egy pincért, állítólag azért, mert túl sokat kellett várnia a szendvicsére. Egyik olvasónk, Bognár Attila jelezte, hogy ott volt a helyszínen, amikor az egyik vendég és a pincér között szóváltás alakult ki, és azt is látta, amikor az agresszív férfi fegyvert rántott, felhúzta azt, és a pincérre szegezte. "Augusztus 16-án péntek este személyesen jelen voltam Párizsban a pizzériában, amikor a gyilkos előrántotta  a pisztolyt bal kézzel, és felhúzta a jobbal" – írta a szerkesztőségnek küldött emailjében.

Attila a családjával utazott a francia fővárosba, egy háromnapos, a párizsi Disneyland megtekintése köré szervezett nyaralásra. Az utolsó párizsi napon, estefelé a hoteljük közelében lévő gyorséttermet egy másik család ajánlotta nekik. Azt mondták, finom pizzát készítenek. Ez volt az az étterem, ahol később a lövöldözés volt.

"Ez egy nagyon kicsi hely, bent három kicsi asztal és egy nagy pult. Amikor sorban álltam, az ajtóban balra két férfi társalgott másik kettővel a pult túloldalán. Mellettük még két-három férfi várta a pizzát. Egy kislány állt a sorban, én mögé álltam. A pultban álló pincérrel paprikás hangulatú beszélgetés zajlott, amiből egy szót sem értettem, mivel nem beszélek franciául" – írta a pisztolyrántást megelőző pillanatokról. Ebből a veszekedésből lett később a halálos lövésig vezető konfliktus.

"Egyik pillanatról a másikra az ajtónál álló férfi előrántotta bal kézzel a pisztolyát, és a jobb kezével, gyors mozdulattal, hangos kattanás kíséretében felhúzta, majd a túloldalt álló pincérre fogta. Abban a pillanatban a várakozó – vélhetően helyi – srácok kirohantak, mintha puskából lőtték volna őket. Mivel soha nem voltam még ilyen szituációban, nem tudtam mit kell csinálni. Valahogy nem tűnt jó ötletnek az ajtóban álló fegyveres férfi felé rohanni, így helyben maradtam" – idézte fel Attila, hogy mi járt a fejében.

Ezután tovább folytatódott a veszekedés, a fegyveres férfit a barátja próbálta csitítani. Úgy láttam, el is rakta a fegyvert, bár nem láthattam pontosan, mivel a tőlem távolabbi kezében volt. A férfi elindult befelé felém, így jónak láttam elmenni közvetlen mellette, a kijárat felé. Ott az ajtóban ültek a barátaim, és mondtam nekik, hogy éles fegyver van bent csőre töltve. Mondták, hogy még várják a pizzájukat és a kóláért sem fizettek. Én mondtam, hogy azért inkább menjünk innen. A barátom becsukta a menüt, felálltunk, és elsétáltunk a hotel felé. Kb. 30 másodperccel később hallatszott az első lövés, majd azonnal kettő másik követte. Gyorsan bementünk az előttünk levő bevásárló áruház ajtaján, és kerestünk egy másik kijáratot. Ahogy ott kijöttünk, találkoztunk azzal a családdal, akik a gyorséttermet ajánlották, ők csirkét vettek. Itt még két további lövést hallottunk.

Ezután bementek a Holiday Inn lánchoz tartozó szállodába, aztán fel a szobájukba, aminek az ablaka pizzéria felé nézett. Innen látták, hogy rohammentők érkeztek a gyorsétteremhez, erről olvasónk fotót is készített. "Hihetetlen gyorsan kiérkeztek a hatóságok, ezen meg is lepődtem. Az étteremből azonnal felhívták a rendőröket, miután előkerült a pisztoly, mire a szobánkba értünk, már több kocsi állt a hely előtt" – mondta Attila, miután telefonon érdeklődtünk a részletek után. Úgy emlékezett vissza, hogy este 9 óra környékén történt a támadás.

"Láttuk berohanni a rohammentősöket, akik fél óra múlva sem hoztak ki sebesültet. Ekkor már gyanús volt, hogy komoly baj van. Majd megjelentek fehér autóval, és fehér ruhában besétáltak a helyszínelők. Időközben legalább húsz rendőr érkezett, akik intézkedtek. Nagyon fáradtak voltunk egész nap Disney után, és lefeküdtünk. Reggel a recepcióstól tudtuk meg hogy halálos kimenetelű lett" – zárta a beszámolóját.

A 28 éves pincért a válla magasságában meglövő elkövetőt keresik a rendőrök. A támadóról a Le Parisien vasárnap annyit írt, hogy a harmincas éveiben jár, és ismert volt a hatóságok előtt. A fegyvert nem találták meg a helyszínen. A szemtanúk beszámolói mellett térfigyelők felvételeit is kielemzik, az egyik kamera pont az étteremmel szemben van felszerelve, írja a lap.

Rovatok