Index Vakbarát Hírportál

Trump nem megy Dániába, mert nem adják el neki Grönlandot

2019. augusztus 21., szerda 05:33

Donald Trump amerikai elnök kedden éjjel a Twitteren bejelentette, hogy lemondja dániai látogatását, írja az MTI.

„Dánia nagyon különleges ország, hihetetlen emberekkel, de tekintettel Mette Frederiksen miniszterelnök megjegyzéseire, miszerint nem érdekli őt Grönland megvásárlásának megvitatása, találkozónkat, ami két hét múlva lett volna, elhalasztjuk” – írja. Azt is megköszönte, hogy a dán miniszterelnök „nyíltan beszélt”, mert Trump szerint így „költséget és erőfeszítést takarított meg mind az Egyesült Államoknak, mind pedig Dánianak”. Trump azt is jelezte, hogy majd később azért lesz találkozó.

Trump múlt héten vetette fel, hogy az USA megvenné Grönlandot Dániától. A tervet szűk tanácsadói körben többször is megfogalmazta, sőt a Fehér Ház jogi tanácsadói hivatalának két munkatársát meg is kérte, vizsgálják meg ennek lehetőségét. Ezt aztán gazdasági tanácsadója egy interjúban meg is erősítette.

Dániában az ötletet nagyjából viccnek tartották. A dán kormányfő közölte, a terület nem eladó, és egyébként reméli, hogy az amerikai elnök nem is komolyan vetette ezt fel. Az egykori kormányfő, Lars Lokke Rasmussen pedig áprilisi tréfának nevezte a hírt. Aaja Chemnitz Larsen, Grönland képviselője azt mondta, köszönettel nemet kell mondani Trump ötletére. Szerinte ehelyett jobb lenne, ha az Egyesült Államok egyenjogú partnerként kezelné Dániát, egy erős és hosszú távú kapcsolat jobban segítene, és nagyobb függetlenséget adna Grönlandnak.

Az 56 ezres lakosú, stratégiai fekvésű Grönland, ami egykor egy kontinenst alkotott Észak-Amerikával, a Föld legnagyobb szigete és a Dán Királysághoz tartozó autonóm terület. Egy 2009-ben rendezett népszavazás után a grönlandiak megkapták a rendelkezési jogot a természeti kincseik felett, és a nyelvüket, az inuitot is hivatalos nyelvként ismerik el.

Rovatok