Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették a macedóniai különleges ügyészség vezetőjét

2019. augusztus 21., szerda 22:50

Őrizetbe vették Katica Janevát, a macedóniai különleges ügyészség (SJO) vezetőjét szerdán, jelentette a Szabad Európa Rádió macedón nyelvű adása. Janeva kedden hallatta meg a szkopjei szervezett bűnözés és korrupció elleni ügyészségen, tanúvallomása négy órán át tartott. Janevát hivatali visszaéléssel gyanúsítják – mondta Lyubomir Joveszki államügyész.

Janeva az úgynevezett Zsarolás-ügybe bukott bele. A gyanú szerint Boki 13 – azaz Bojan Jovanovszki – regionális celeb és médiatulajdonos illetve társa, Zoran Milevszki felajánlották Bulgária tiszteletbeli konzuljának, Jordan „Orce” Kamcsev macedón oligarchának, hogy 8 millió euróért kedvezményes elbánásban lesz része a különleges ügyészségen.

Kamcsev – aki ellen pénzmosás és csalás miatt az úgynevezett Birodalom-ügyben nyomoz a SJO – másfél millió eurót adott át Boki 13-nak, a videofelvételeket viszont az ügyészségre juttatta el. Az egyik felvételen Janeva ügyész hangja is hallatszik: azt mondta Kamcsevnek, hogy teljesen ellenőrzése alatt tartja a Birodalom-ügy nyomozását vezető ügyészt. Janeva avval védekezett, hogy így akarta biztosítani Kamcsev együttműködését, mert azt akarta, hogy bennfentesként a vád tanúja legyen.

Rovatok