Index Vakbarát Hírportál

Akármeddig fogva lehet majd tartani az USA-ban az illegális bevándorlók gyerekeit

2019. augusztus 21., szerda 21:04 | aznap frissítve

Az amerikai kormányzat engedélyezni fogja, hogy az illegálisan az Egyesült Államokba érkezett bevándorlók gyermekeit korlátlan ideig fogva tarthassák, írja az MTI a washingtoni belbiztonsági minisztérium bejelentésére hivatkozva.

Jelenleg még érvényben van egy 1997-es bírói döntés, ami előírta az amerikai hatóságoknak, hogy 20 napnál hosszabb ideig nem tarthatnak fogva kiskorúakat az illegális bevándorlóknak fenntartott központokban. A Flores-megállapodás eredetileg csak a felnőtt kísérő nélkül érkező gyerekekre vonatkozott, ezt azonban egy 2015-ös egy szövetségi határozat kiterjesztette azokra is, akik a szüleikkel együtt érkeztek az USA-ba. A jelenleg érvényben lévő határozat szerint a 20 nap letelte után az amerikai államnak kell gondoskodnia a korábban fogva tartott kiskorúakról, számukra megfelelő intézményekben.

A belbiztonsági minisztérium ugyanakkor azt ígérte: a fenti határozatot hamarosan hatályon kívül helyezik. A helyébe lépő új szabályozást, amely minden korábbi időbeli korlátozást eltöröl, a héten teszik közzé, és várhatóan 60 napon belül lép majd érvénybe. 

Ez a szabályozás lehetővé teszi, hogy a szövetségi kormány szigorúan betartassa a kongresszus által elfogadott bevándorlási törvényeket

- fogalmazott közleményében Kevin McAleenan, ügyvezető belbiztonsági miniszter.

Civil szervezetek várhatóan bíróságon fogják megtámadni a döntést. Az új rendelkezést egyébként a hatályba lépése előtt még egy szövetségi bírónak is jóvá kell hagynia.

Rovatok