Index Vakbarát Hírportál

Irán: Kétszer is fontolják meg, hogy beszállnak-e az USA missziójába

2019. augusztus 22., csütörtök 23:45

Óva intett minden országot Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter norvégiai látogatásán attól, hogy csatlakozzon az amerikai tengerhajózás-védelmi misszióhoz. „Remélem, az országok kétszer is megfontolják, mielőtt belegyezésüket adnák az Egyesült Államok Iránnal szembeni nagyon is ellenséges intézkedéséhez" – hangsúlyozta Zaríf norvég hivatali partnerével közös sajtótájékoztatóján Oslóban.

Norvégia volt az iráni külügyminiszter észak-európai körútjának utolsó állomása Finnország és Svédország után. Júniusban két tartályhajó – egy norvég és egy japán – sérült meg szabotázsakció miatt az Ománi-öbölben. Donald Trump amerikai elnök Iránt okolta az incidensért. Az USA és Irán közötti feszültségről itt írtunk bővebben>>>

„Nagy tengeri szállítmányozó nemzetként közvetlenül érintenek minket a kereskedelmi hajózás elleni szabotázsakciók" – jelentette ki Ine Eriksen Soreide norvég külügyminiszter. Soreide szerint Norvégia még vizsgálja annak lehetőséget, hogy csatlakozzon-e a tengerhajózás-védelmi misszióhoz, írja az MTI.

Ugyanakkor mindkét miniszter kiemelte a hajózás szabadságának fontosságát. A tárcavezetők szóltak arról is, hogy találkozójukon megvitatták az emberi jogok helyzetét, illetve a teheráni vezetés nukleáris programjának korlátozásáról szóló, 2015-ös többhatalmi megállapodást is, amelyből az Egyesült Államok tavaly kilépett.

Zaríf pénteken Franciaországba utazik, hogy megvitassa Emmanuel Macron francia államfővel az atomalku megmentésére vonatkozó javaslatokat. Fontos számukra, hogy Európa betartsa az alkuból fakadó, és az Egyesült Államok kilépése után vállalt kötelezettségeit, hangoztatta Zaríf.

Rovatok