Index Vakbarát Hírportál

Merkel: Nem úgy értettem

2019. augusztus 22., csütörtök 18:09

Mindössze az október 31-én esedékes brit uniós kilépés kérdésének sürgető voltát kívánta hangsúlyozni Angela Merkel azzal a Berlinben elhangzott, nagy visszhangot kiváltott kijelentésével, hogy akár 30 nap alatt is meg lehet találni a végleges megoldást. Előző napi kijelentését maga a német kancellár pontosította csütörtökön Hágában.

Merkelt a nap folyamán hivatali partnere, Mark Rutte holland miniszterelnök egy kormányközi klímaügyi találkozó keretében fogadta a holland fővárosban.

A kereszténydemokrata politikus sajtótájékoztatóján kijelentette:

Azt mondtam, hogy amit három vagy két év alatt el lehet érni, azt akár 30 nap alatt is el lehet. Jobban mondva, október 31-ig is el lehet érni.

Merkel azt is megmagyarázta, hogy a meglehetősen konkrétnak tűnő határidőt valójában képletesen értette:

Nem a 30 napról van szó. A 30 napot mindössze képletesen kell érteni, hogy hangsúlyozzuk a rendelkezésünkre álló rövid időt, mivel Nagy-Britannia bejelentette, október 31-én ki akar lépni az Európai Unióból.

Merkel szerint valójában az október 31-i határidő bír jelentőséggel, mivel addig kell megtalálni a megoldást arra, hogy elkerüljék az ír-északír határellenőrzés visszaállítását.

Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélése előtt, kettejük közös sajtótájékoztatóján Boris Johnson megerősítette kormánya álláspontját, miszerint a backstopról - azaz az ideglenes határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldásról - szóló részt törölni kell az EU-val kötött Brexit-megállapodásból, mert egy "szuverén, demokratikus ország" számára elfogadhatatlan korlátozásokkal járna. A backstop helyett Johnson más megoldásokban "például előzetes elektronikus ellenőrzési és egyéb technikai lehetőségek"-ben gondolkozna.

Merkel hollandiai sajtótájékoztatóján a klímavédelemről is szót ejtett. Mint mondta, támogatja az EU 2030-ig szóló klímavédelmi célkitűzéseit. Támogatásáról biztosította azt a holland javaslatot is, amelynek értelmében

2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsájtását 55 százalékkal mérsékelnék az 1990-es szinthez képest.

Az EU tagállamai egyelőre mindössze 40 százalékos csökkenésben állapodtak meg. Felidézte, hogy Németország már eldöntötte, hogy 55 százalékkal visszafogja saját káros anyag kibocsájtását, bár egyelőre az elhatározás megvalósításának részleteit még nem dolgozták ki. A vállalások merészségét jelzi, hogy Németország eddig 32 százalékkal, Hollandia viszont 2017-ig mindössze 13 százalékkal csökkentette kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

(MTI)

Rovatok