Index Vakbarát Hírportál

Partra szállhatnak Máltánál a három hete veszteglő menekültek

2019. augusztus 23., péntek 14:30 | aznap frissítve

Hat európai uniós ország vállalta az Ocean Viking mentőhajón rekedt menekültek befogadását, jelentette be pénteken az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős biztosa, Dimitrisz Avramopulosz. A friss megállapodásnak köszönhetően pedig a közel három hete kikötésre váró mentőhajóról partra szállhatnak Máltán, írja az MTI.

Avramopulosz Twitter-üzenetben mondott köszönetet a befogadó országoknak és Máltának, hogy lehetővé teszik az Ocean Vikingen veszteglők partra szállását, Franciaország belügyminisztere, Christophe Castaner pedig elmondta: országa a 356 utasból 150 ember átvételét vállalta.

A többi utast Németország, Portugália, Románia, Luxemburg és Írország között osztják majd szét – az SOS Méditerranaée és az Orvosok Határok Nélkül mentőhajójáról viszont Málta egy menekültet sem fog befogadni. Joseph Muscat máltai kormányfő azt mondta, az utasokat a szigetország parti őrségének hajóival fogják majd a szárazföldre szállítani.

Az Orvosok Határok Nélkül üdvözölte a pénteki döntést, és a Washington Post beszámolója szerint amint a menekültek elhagyják a fedélzetet, újult erővel fogják folytatni a missziójukat. Viszont szerintük az európai országok döntése jöhetett volna jóval hamarabb is: 

Megkönnyebbültünk, hogy a 356 ember hosszú megpróbáltatásai végre véget értek, de vajon szükség volt megváratni őket ezzel a két gyötrelmes héttel?

Az SOS Méditerranaée egyik vezetője, Max Avis szerint pedig kiszámítható és állandó európai mechanizmusra lenne szükség, a mostani eseti megoldások ugyanis fokozzák az érintettek szenvedését.

A két segélyszervezet mentőhajóját még augusztus elején tartóztatták fel Máltánál: a hatóságok ugyanis nem engedték meg, hogy üzemanyagot vegyen fel az Ocean Viking az ország partjainál. Csütörtökön már arról számoltak be, hogy vészesen fogy az élelmiszer a Földközi-tengeren veszteglő mentőhajón, a fejadagok ugyanis már csak öt napra voltak elegendőek. 

A migrációs ügyekért felelős Avramopulosz is kiemelte pénteki közleményében, hogy az országoknak minél hamarabb végre kell hajtaniuk a menekültek befogadására tett vállalásaikat.

Rovatok