Index Vakbarát Hírportál

Megharapta egy ló Abu-Dzabiban, erre őt tartóztatták le

2019. augusztus 25., vasárnap 15:25

A háromgyermekes amerikai Traci Nichole Coffelt letartóztatták Abu-Dzabiban, és akár ötéves börtönbüntetésre is ítélhetik, mert miután megharapta egy ló, a kárát a ló zsokéján próbálta behajtani. Anoud Sultan Al Suwaidi, a zsoké az Egyesült Arab Emírségekben érvényes kiberbűnözés elleni törvényre hivatkozva jelentette föl Coffelt, miután a nő internetes üzenetekben követelte tőle elmaradt fizetését, illetve a lóharapás miatt felmerült orvosi költségeinek megtérítését. Al Suwaidi rendkívül ismert zsokénő az Emírségekben, remek kapcsolatokkal.

Coffel három hónapja nem kapott fizetést, és súlyosan megsérült, amikor a csődör megharapta. Többször írt Al Suwaidinek a WatsAppon, és miközben a pénzét követelte, kifejtette neki, hogy a jogos járandóság visszatartása az iszlám jog szerint haram, vagyis vallási tiltás alá esik. De a nő tovább is ment. A zsoké feljelentése szerint

haraminak, vagyis tolvajnak vagy fattyúnak nevezte őt, ami rendkívül súlyos sértés a Közel-Keleten.

Az Emírségek kiberbűnözési törvénye értelmében mindenféle online felületen intézett sértés bűncselekménynek számít, és Coffelt ezért akár ötéves börtönbüntetésre is ítélhetik. Az ügyét felkaroló Detained in Dubai (Letartóztatva Dubajban) nevű jogvédő szervezet képviselője szerint erről szó sincs, a nő mindössze elmaradt fizetését követelte korábbi főnökétől.

Nem ez az első eset, hogy az Emírségekben tartózkodó nyugati állampolgároknak meggyűlik a bajuk az ország meglehetősen szabadon értelmezhető módon megfogalmazott kiberbűnözési törvényével. Tavaly a brit Laleh Shahravesh-t tartóztatták le évekkel korábban írt Facebook-posztja miatt, amiben volt férje új feleségét illette néhány keresetlen szóval. Akkor vélhetően az új feleség jelentette föl a nőt, azzal a céllal, hogy így zárja ki az időközben elhunyt férj első feleségétől született lányát az örökségből.

(My News Desk)

Rovatok