Index Vakbarát Hírportál

Macron szerint békülhet Amerika és Irán

2019. augusztus 26., hétfő 18:37 | aznap frissítve

Emmanuel Macron francia államfő szerint a G7 országcsoport biarritzi csúcstalálkozóján megteremtődtek a körülmények, hogy Donald Trump amerikai és Haszan Róháni iráni elnök konfliktusa lecsillapodjon az iráni nukleáris válsággal kapcsolatban – írja az MTI. 

A francia köztársasági elnök ezt Donald Trump amerikai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján mondta hétfőn a délnyugat-franciaországi találkozó helyszínén.

Emmanuel Macron reménye szerint az iráni–amerikai csúcstalálkozóra a következő hetekben sor kerülhet.

Semmi nem adott, a dolgok nagyon törékenyek, de megkezdődtek a tárgyalások. Ha Róháni elfogadja a találkozót Trump elnökkel, lehetséges megállapodást is találni

– mondta az elnök.

Donald Trump megerősítette, hogy hajlandó az iráni elnökkel találkozni, ha a körülmények adottak. Szerinte is reális lehet egy ilyen találkozó néhány hét múlva.

Ha a körülmények lehetővé teszik, találkozni fogok Haszan Róhanival. Emmanuel Macron nagyon jó munkát végzett.

Emmanuel Macron szerint a valódi változás annak köszönhető, hogy az iráni elnök nyitottnak mutatkozik a találkozó iránt. A cél a francia államfő szerint egy új megállapodás létrehozása Iránnal, az amerikaiak kívánalmainak megfelelően hosszabb időtartamra és több létesítmény ellenőrzésével. 

Rovatok