Index Vakbarát Hírportál

Elengedték az utolsó delfineket is az orosz cetbörtönből

2019. augusztus 27., kedd 16:33

Áprilisban írtuk meg, hogy az orosz Távol-Kelet Tengermellék régiójában, a  Vlagyivosztok és az észak-koreai határ között található Szrednyaja-öbölben van egy cetbörtön, ahol 87 fehér és 11 kardszárnyú delfint tartanak fogva. Az állatokat külföldi - főképp kínai - delfináriumok számára fogták ki törvénytelenül az Ohotszki-tengerből, és tartották a szakemberek szerint elfogadhatatlan körülmények között. Most az utolsó két kardszárnyú delfint is szabadon engedték, írja az MTI.

Az ügyből akkora nemzetközi botrány lett, hogy Vlagyimir Putyin személyesen avatkozott közbe, rendelt el nyomozást és kért segítséget a delfinek megmentésére. Jean-Michel Cousteau, a világhírű óceánkutató, Jacques Cousteau fia is bekapcsolódott a delfinek kiszabadításába. Elsőként azt vizsgálták meg, hogyan tudnák visszaengedni az emberekhez szokott állatokat a természetbe. Ennek érdekében videokamerákat helyeztek el a cetbörtön medencéiben annak megfigyelésére, hogyan viselkednek az állatok az emberek távollétében. Az állatok mindegyikét a szabadon bocsátás előtt gondozóik még egyszer megvizsgálták és az Összoroszországi Halászati és Oceanográfiai Kutatóintézet megfigyelő berendezéseivel látták el.

A létesítményt üzemeltető négy orosz céget vétkesnek találták a halászati szabályok megsértésében - mivel az orosz törvények értelmében a delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni - és pénzbírsággal sújtották.

(Borítókép: Cetbörtön a Vlagyivosztok és az észak-koreai határ között található Szrednyaja-öbölben 2018. február 22-én. Fotó: Yuri Smityuk / Getty Images) 

Rovatok