Index Vakbarát Hírportál

Nem emlékezett rá, hogy eutanáziát kért, az orvos mégis beadta a halálos injekciót

2019. augusztus 27., kedd 13:24

Bíróság elé állítottak egy holland orvost, amiért egy olyan betegen hajtott végre eutanáziát, aki már komoly demenciában szenvedett, írja a BBC.

A betegnél halála előtt négy évvel, 70 éves korában diagnosztizálták az Alzheimer-kórt. Még ekkor rendelkezett arról, hogy az eutanáziát választja a későbbi egészségügyi ellátás helyett. Az asszony ugyanakkor azt is hozzátette, hogy még olyan állapotban akar lenni, amikor képes erről döntést hozni.

Csakhogy, amikor az orvos szerint eljött a nap, az idős nő – betegsége miatt – már nem volt tudatában annak, hogy korábban az eutanáziáról rendelkezett. Kávéjába mégis nyugtatót kevertek, amitől elvesztette az eszméletét. Amikor pedig magához tért, már a lánya és veje fogták le, hogy az orvos könnyebben be tudja adni neki a halálos injekciót.

Az ügyészség szerint a beteg a beavatkozás alatt ellenállást tanúsított, a doktornő szerint, ő azonban a lehető legkörültekintőbben járt el. Bár az ügyészség hangsúlyozta, hogy nem céljuk a nyugdíjas orvost börtönbe küldeni, csupán szeretnék még világosabbá tenni, hogyan alkalmazzák az eutanáziát az olyan betegek esetében, akik súlyos demenciában szenvednek. 

A világon egyébként Hollandia volt az első, ahol legalizálták az eutanáziát, igaz, azt most is csak szigorú szabályok mellett engedélyezik.

Rovatok