Index Vakbarát Hírportál

Rehabilitáció címen rabszolgaként tartottak német gyerekeket Romániában

2019. augusztus 28., szerda 21:39 | aznap frissítve

Romániában német gyerekeket tarthattak fogságban, és dolgoztattak rabszolgakörülmények között a német hatóságok szerint. 8 embert, közöttük egy házaspárt gyanúsítanak gyerekkereskedelemmel, és azzal, hogy kiskorúakat rabszolgaként tartottak a német kormány által finanszírozott Projekt Maramures keretein belül.

A román hatóságok szerint a fiatalkorúakat megalázó körülmények között tartották fogva a Máramaros megyei telephelyen. A német hatóságok a román hatóság embereivel közösen vizsgálják az esetet. 

A Projekt Maramures honlapja szerint olyan terhelt fiatalok rehabilitálásával foglalkozik, akik vagy személyiségzavarral vagy kábítószer-függőséggel kapcsolatos problémákkal küzdenek. A bajban lévő fiataloknak az egyesület farmjain biztosítanak ellátást és rehabilitációs programokat. 

A valóság ezzel szemben az volt, hogy a 12 és 18 év közötti gyerekeket embertelen körülmények között tartották, verték, és kimerítő fizikai munkára kényszerítették. 

A vizsgálat szerint enni sem kaptak rendszeresen, és nem engedték, hogy a számukra előírt gyógyszereket szedjék, ezen kívül el voltak zárva hermetikusan a külvilágtól. 

A külügyi szóvivő szerint a program 20 éve létezik, és eddig nem érkezett panasz, illetve nem voltak hasonló botrányban érintettek. Az AFP hírügynökség szerint a hatóságok több alkalmazottat is letartóztattak a helyszínen. 

(BBC)

Rovatok