Index Vakbarát Hírportál

A Visztula folyóba vezetik Varsó és környéke szennyvizét

2019. augusztus 29., csütörtök 12:39

A varsói hatóságok úgy döntöttek, hogy ellenőrzött körülmények között a Visztulába engedik a lengyel főváros és a környező területek szennyvizét, miután meghibásodott a Varsó közelében lévő Czajka szennyvíztisztító telep két szennyvízgyűjtője.

A meghibásodás még kedden történt, de szerdán hozták nyilvánosságra az esetet, ekkor Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester válságtörzset állított fel a rendkívüli helyzet kezelésére. A városvezetés úgy döntött, a Visztulába engedik a szennyvizet.

Henryk Kowalczyk lengyel környezetvédelmi miniszter megdöbbent, sajtótájékoztatóján "rendkívül veszélyes jelenségnek, ökológiai katasztrófának" minősítette az intézkedést, amely szerinte "nagy veszélyt jelent a lakosság egészségére és életére nézve, nem beszélve a hatalmas környezeti károkról". Kowalczyk szerint hetekbe telhet, amíg kijavítják a hibát.

"Egy ilyen kárt titokban tartani nagy felelőtlenség" - vélekedett a miniszter. "Ennyi idő alatt, csaknem egy nap alatt sok mindent tehettünk volna, hogy segíthessünk" - tette hozzá.

Kowalczyk elmondta, hogy a szennyvíztisztító vállalat becslései szerint 260 ezer köbméter kezeletlen víz ömlött a Visztulába.

Mivel a vízállás nagyon alacsony, ez nagy koncentrációnak számít, de pontos értékeket csak a környezetvédelmi felügyelet által gyűjtött minták elemzését követően tudnak mondani - fűzte hozzá.

A hadsereg is bekapcsolódik

Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter csütörtökön a Twitteren közölte, hogy a hadsereg kész bekapcsolódni az ökológiai válság következményeinek felszámolásába. Felajánlotta, hogy a katonák ivóvizet szállítanának a lakosoknak és mérnék a szennyezés szintjét.

A hatóságok Varsótól Gdanskig figyelmeztették a folyó mentén élő lakosságot, hogy tartózkodjanak a Visztulában való fürdéstől, vízi sportoktól és a folyóvíz ivóvízként történő felhasználásától.

Problémát jelent az is, hogy a szennyezett víz hamarosan eléri a Varsótól északra fekvő Visztula menti városokat is. Veszélyben van például Plock vizének tisztasága is. A térség köztisztasági és járványügyi hatóságai megkezdték az ivóvíz minőségének intenzív vizsgálatát.

A varsói polgármester szerint ugyanakkor a szennyvíztisztító rendszer meghibásodása miatt a fővárosi vezetékes ivóvíz minősége nem romlott.

Rovatok