Index Vakbarát Hírportál

Bolsonaro 18 repülőgépet küldött az amazonasi erdőtüzek megfékezésére

2019. augusztus 29., csütörtök 12:00

Országos tűzgyújtási tilalmat hirdetett hatvan napra Jair Bolsonaro brazil elnök - közölte az MTI. Kormányzati forrásokra hivatkozva a brazil média azt közölte, hogy az agrárgazdálkodásban alkalmazott égetést is tiltó rendelet tartalmaz bizonyos kivételeket, de ezeket a híradásokban nem részletezték.

Helyi sajtóforrások a brazil védelmi minisztérium közlésére hivatkozva azt jelentették, hogy

a brazil kormány több mint 3900 embert, több száz járművet és 18 repülőgépet - köztük két Herculest - küldött az erdőtüzek megfékezésére.

Az Amazonas 60 százaléka brazil területen fekszik. Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villám- vagy egyéb természeti csapás okozza, hanem az agrárterületek vagy beépíthető területek növelését célzó, szándékos erdő- vagy avarégetések. 

Szerdán az a Bolivári Szövetség a Mi Amerikánk Embereiért (ALBA) kormányközi szervezet 1 millió dolláros segélyt adott Bolíviának az erdőtüzek megfékezésére. Arról, hogy tulajdonképpen mire mennek az égő esőerdőkre adományozott pénzek itt írtunk, arról pedig, hogy a botrányos kijelentéseiről ismertté vált brazil elnök meddig mehet el, itt írtunk bővebben.

Rovatok