Index Vakbarát Hírportál

Klímaaktivisták drónokkal bénítanák meg a Heathrow repülőteret

2019. augusztus 29., csütörtök 17:36

A klímaváltozás ellen küzdő brit aktivisták bejelentették, hogy szeptember 13-tól drónokat reptetnek a londoni Heathrow repülőtéren, így akarnak nyomást gyakorolni a kormányra, hogy tegyen szigorúbb lépéseket a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért, írja az MTI.

A tervezett akció növelheti a káoszt Európa legnagyobb repülőterén, szeptemberben ugyanis a British Airways brit légitársaság pilótái sztrájkot terveznek.

A Heathrow Pause nevű csoport azt mondja, a tiltott területen belül, de a repülési pályákon kívül fognak játékdrónokat reptetni, és emiatt a csoport szerint a repülőtér irányítása kénytelen lesz a járatokat a földön tartani.

Ez egy jelképes akció, amely egy jogi kiskaput kihasználva és a résztvevők önfeláldozásával hívja fel a figyelmet a legkomolyabb és legsürgősebben megoldandó válságra, amellyel az emberiség valaha szembenézett. A kormány tétlensége az éghajlatváltozással szemben, és a repülőtéri bővítés fenyegető katasztrófája nem hagy nekünk más választást, és cselekvésre kényszerít minket

- mondták, de hozzátették, a drónokat legfeljebb fejmagasságig reptetik, és a repülőteret egy órával az akció előtt értesítik.

A repülőtér szerint a terv jogellenes, és a kívánttal ellentétes hatást ér el. "Egyetértünk abban, hogy szükség van a klímaváltozással szembeni fellépésre. Ez egy globális ügy, ami konstruktív részvételt és fellépést igényel. A bűncselekmények elkövetése és az utasok zavarása azonban kontraproduktív. Drónokat reptetni egy repülőtér öt kilométeres körzetén belül illegális, mert kockázatot jelent. Szorosan együtt fogunk működni a fővárosi rendőrséggel és egyéb hatóságokkal az esetleges hatások kezelése és csökkentése érdekében" - mondta a reptér szóvivője.

A Heathrow Pause szerint viszont az érintett összes résztvevő tudatában van annak, hogy a letartóztatást és a bebörtönzést kockáztatja.

A Heathrow repülőtéren 2018-ban 80 millió utas fordult meg. A törvényhozók tavalyi jóváhagyásával egy harmadik kifutópályával bővítik ki.

Rovatok