Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli állapot Floridában: vészesen közelít a Dorian hurrikán

2019. augusztus 29., csütörtök 08:34

A Virgin-szigetek és Puerto Rico elérése után hétfő hajnalban érkezhet meg Floridába az egyre intenzívebb hurrikán. A viharnak már van halálos áldozata, és a szél percről percre erősödik.

Mint az MTI is írja, szerdán este a miami székhelyű Országos Hurrikán Központ bejelentette: a Dorian várhatóan veszélyes hurrikánná erősödik, miután eléri az Egyesült Államok délkeleti partvidékén az Atlanti-óceán felmelegedett vizeit. A vihar helyi idő szerint szerdán este óránkénti 130 kilométeres széllökésekkel haladt az amerikai partok felé.

A kormányzó üzenete

Ron DeSantis kormányzó elővigyázatosságra intette a floridaiakat, elsősorban az állam keleti partvidékén élőket, és Twitter-üzenetében azt sürgette, hogy legalább egyheti élelemről és ivóvízről gondoskodjanak maguknak, és készüljenek fel arra is, hogy akár kényszerűen el kell hagyniuk otthonaikat.

Florida ráadásul kifejezetten  a „védtelenek” állama, érdekessége, hogy sok városban szinte egyáltalán nem látni fiatal, életerős embereket, rengeteg nyugdíjas költözik az államba a kedvező klíma miatt, emellett kisgyermekes családok tízezrei szórakoznak itt, mert elsősorban Orlandóban található a legtöbb nagy élménypark (mindenféle Disney, filmes, óceános tematikával). Nekik persze könnyebb ilyenkor, lemondják az utazásaikat, és maradnak ott, ahol laknak. Sajtóinformációk szerint a turisták tömegesen mondják le szobafoglalásaikat, a floridai szállodák telítettsége alig 50 százalékos. Pedig a Disneyworld csütörtökön nyitná meg a Csillagok háború témájának szentelt új vidámparkját, a megnyitó egyes sajtójelentések szerint elmaradhat.

Osztják a homokzsákokat

A megyei kormányzati hivatalok szerdán este mindenesetre megkezdték a homokzsákok kiosztását, és már hosszú sorok kígyóztak az élelmiszer áruházak és a patikák előtt. 

A meteorológusok előrejelzései szerint Florida óceáni partvidékén már csütörtöktől heves esőzésekre lehet számítani, bár egyelőre nem tudni, hogy a vihar hol ér partot.

Floridát várhatóan a Labor Day (a munka napja) hétvégéjén éri el a hurrikán – írja a CNN. Ez  hivatalos amerikai ünnep, mindig szeptember első hétfőjére esik, előtte már ünnepelnek az amerikaiak. A Miami-Dade megyében élők számára a hatóságok szerdától külön teherautókat biztosítanak a szemét elszállítására még a hurrikán megérkezte előtt.

Puerto Rico elesett

Az amúgy is szegény, spanyol ajkú emberek lakta és állandó pénzügyi gondokkal küzdő Puerto Ricóban Wanda Vázquez Garced kormányzó már hétfő este rendkívüli állapotot hirdetett ki a sziget egész területére, és felszólított mindenkit, hogy készüljön fel a viharra, és ahol szükséges, erősítsék meg a házakat. A vihar eddigi egyetlen halálos áldozata is Puerto Rico-i, egy idős férfi veszítette az életét, amikor megpróbálta a házát megerősíteni.

A sziget oktatási intézményei szerdától zárva tartanak. Carmen Yulin Cruz, a Puerto Ricó-i főváros, San Juan polgármestere szerdán bejelentette: a szövetségi katasztrófaelhárítási hivatal (FEMA) közreműködésével már megkezdték élelmiszer- és gyógyszercsomagok, valamint vízpalackok kiszállítását a menedékhelyekre, készenlétben állnak a mentők és a Nemzeti Gárda tagjai is. Mintegy 360 menedékhelyen valamivel több mint 48 ezer embert tudnak majd szükség esetén elhelyezni.

Rovatok