Index Vakbarát Hírportál

A menekült gyerekek többsége nem kap oktatást

2019. augusztus 30., péntek 10:53

 Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) jelentése szerint a világ menekültgyermekeinek több mint fele nem részesül oktatásban. Filippo Grandi menekültügyi főbiztos szerint, ha nem fektetnek be a menekültek oktatásába, felnő egy olyan nemzedék, amely képtelen lesz az önálló életre és a munkára - írja az MTI.

A mintegy 7,1 millió iskolaköteles korú menekültgyermekből 3,7 millió nem látogat oktatási intézményt.

Világszerte a gyermekek 91 százaléka jár általános iskolába, a menekültek körében ez az arány mindössze 63 százalék, és a gyerekek életkorának előrehaladtával egyre rosszabb lesz ez az arány.

a fiatalok 84 százaléka tanul középiskolában, a menekültek között 24 százalékos ez az arány, egyetemre pedig 3 százalékuk jár, szemben a világszintű 37 százalékkal.

Az UNHCR azt kérte az egyetemektől, hogy legyenek rugalmasabbak a diplomák kiadásánál, mivel sokan az erőszak elől menekülve kénytelenek hátrahagyni felsőfokú tanulmányaikat.

Egyúttal arra kérte a kormányokat és az adományozókat, hogy támogassák új kezdeményezését, amelynek célja középiskolák építése, tanárok képzése és a menekültgyerekek oktatási költségeinek átvállalása családjaiktól. A közleményük szerint a befogadó országoknak is javára válik, ha ott újabb oktatási létesítmények épülnek.

Iskolázottság és munkalehetőségek híján "a fiatalok sokkal könnyebben kizsákmányolhatók, és elkeseredettségükben nagyobb eséllyel fordulnak illegális tevékenységek felé" - hangsúlyozta jelentésében a főbiztosság.

Rovatok