Index Vakbarát Hírportál

A franciák úgy kereskednek majd Nagy-Britanniával, mintha Dél-Afrika lenne

2019. augusztus 30., péntek 13:11

Egy hónapon keresztül úgy csinálnak a Calais-nál, mintha már megtörtént volna az október 31-én esedékes Brexit, és megszűnt volna a brit EU-tagság. A teherszállító járművekre vonatkozó főpróbát azért találták ki, hogy október végére minden minden készen álljon. Gérald Darmanin francia költségvetési miniszter azt mondta az RTL francia kereskedelmi rádióban, hogy a határellenőrzés visszaállítása miatt hétszáz új vámőrt vettek fel, és okos határt állítottak fel. 

Továbbra is kereskedni fog az ország Nagy-Britanniával, de a Kereskedelmi Világszervezet szabályai szerint

Úgy, mintha Dél-Afrikával lenne dolgunk a határainkon 

-fogalmazott Darmanin, aki szerint Dél-Afrikával is kereskednek, csak éppen több az adminisztrációs munka, mintha Spanyolországgal vagy Belgiummal kereskednének. 

Az okos határokon mindent előre be lehet jelenteni az interneten keresztül, vonalkódok lesznek, és rendszámleolvasók a határon, az áru közvetlenül mehet Nagy-Britanniába. Kivéve, ha ellenőrzést tartanak, mert azt feltételezik, hogy hamisítványokkal van dolguk. Azt ígérik, hogy nem kell majd kocsisoroktól tartani, hiszen a Nagy Britanniával kapcsolatban álló nagyjából százezer francia cég többsége felkészült az ellenőrzés bevezetésére. 

Március elejétől május közepéig jelentős fennakadások voltak a kamionforgalomban Calais-nál, miután a várható Brexit miatt fizetésemelést és a munkakörülmények javítását követelő vámőrök rendszeres ellenőrzéssel nehezítették a teherautók átjutását a brit oldalra. A kormánnyal történt megállapodást követően a mintegy 17 ezer francia határőr november 1-től nettó 50 eurós (16 550 forint) fizetésemelésben részesül- írja az MTI. 

Rovatok