Index Vakbarát Hírportál

Az elmúlt harminc év legerősebb hurrikánja lehet a Florida felé tartó Dorian

2019. augusztus 31., szombat 06:04

Péntek este már négyes erősségű volt a Florida felé közelítő Dorian hurrikán. A miami Országos Hurrikán Központ adatai szerint a még a Bahamák felé tartó hurrikán az Atlanti-óceán fölött tovább erősödhet, és az elmúlt 30 év legerősebb vihara lehet. Donald Trump elnök pénteki Twitter-bejegyzései egyikében úgy fogalmazott: „egyesek szerint legalább olyan nagy, vagy még nagyobb lesz, mint az Andrew hurrikán (1992-ben)”.

A Bahamákon pénteken evakuálták a veszélyeztetett vidékeken élő lakosságot és a turistákat. Hubert Minnis, a Bahamák miniszterelnöke sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet, hogy aki nem hagyja el a területet, az az életével játszik. „Senki ne legyen olyan őrült, hogy dacolni próbál a viharral, nagyon erőteljes, életveszélyes hurrikán fenyeget” – fogalmazott.

Floridában péntek reggel óta az állam egész területén rendkívüli állapot van érvényben, és Ron DeSantis kormányzó kérése után Donald Trump elnök is rendkívüli állapotot hirdetett ki, ami azt jelenti, hogy a déli állam külön szövetségi segítségre is igényt tarthat. Donald Trump péntek este újságírókkal közölte: a Palm Beachben lévő Mar-a-Lago épületkomplexumát, amelyet az amerikai sajtóban téli Fehér Házként is emlegetnek, pénteken lezárták, megkezdték az előkészületeket a hurrikán elleni védekezésre, de az elnök nem igényel külön segítséget a szövetségi alapból.

A floridai Key Westen és környékén, vagyis az állam legdélibb területein pénteken felszólították a turistákat, hogy bár a hurrikán várhatóan csak vasárnap este, hétfőn reggel ér partot, azonnal hagyják el a vidéket. Több megyében vasárnaptól kötelező evakuálást rendelnek el.

Az előrejelzések szerint erős esőzések és áradások várhatók, a kormány arra számít, hogy sok helyütt lesznek áramkimaradások. 14 ezer szakember áll készenlétben, hogy a vihar után a lehető leggyorsabban helyreállítsa az áramszolgáltatást.

A szokottnál magasabb dagály már elöntötte a Miami Beach mentén lévő utcákat és házakat.

A Cape Canaveral-i Kennedy űrközpontot vasárnap lezárják, szintén vasárnaptól zárva tart az orlandói Disneyworld szórakoztatópark is. Az orlandói nemzetközi repülőtér várhatóan hétfőn reggeltől nem fogad és nem indít járatokat. (MTI)

(Borítókép: Műholdkép a Bahama-szigetek és Florida felé közelítő Dorian trópusi viharról 2019. augusztus 30-án. Fotó:  HO / NOAA / AFP)

Rovatok