Index Vakbarát Hírportál

Vízágyúval oszlat a rendőrség Hongkongban

2019. augusztus 31., szombat 12:19

A rendőrség tiltása ellene ismét több ezren tüntetnek Hongkong utcáin. A CNN tudósítása szerint vízágyúval oszlatják a tömeget, és kék festéket is locsolnak a tüntetőkre, hogy később azonosítani tudják őket, a tüntetők pedig felgyújtottak egy kisebb barikádot és egy rendőrkapitányság mellett. 

Hetek óta nagyon feszült a helyzet Hongkongban, Kína különleges közigazgatási területeinek egyikében. Hongkong ma még sok szempontból speciális autonómiát élvez, például saját jogrendszere van, ezért vált önmagán is túlmutató kérdéssé egy új kiadatási szabály bevezetése a „szárazföldi” Kína irányába.

A helyzet egyre feszültebb, a napokban Kínából harckocsik indultak el Hongkong irányába. Miközben a hétmilliós város lakosságának akár 30 százaléka is megjelent egy-egy tüntetésen, Hongkong vezetése egyelőre leginkább erőszakkal reagált az elhúzódó és egyre vadabb tiltakozásra, a kínai kormány pedig a CIA által felbújtott lázadásról beszél, és a hadsereg bevonásával fenyeget.

A hongkongi helyzettel több cikkben is részletesen foglalkoztunk, a 13. hete tartó tüntetésekről pedig ebben a podcastban beszélgettünk.

(Borítókép: Tüntetők rendõrségi könnygáz füstjében Hongkongban 2019. augusztus 31-én a Civil Human Rights Front nevű ellenzéki csoport betiltott demonstrációjának napján. Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong)

Rovatok