Index Vakbarát Hírportál

Az EU brexitügyi főtárgyalója nem akar engedni Boris Johnsonnak

2019. szeptember 1., vasárnap 11:29 | aznap frissítve

Az EU brexitügyi főtárgyalója, Michel Barnier elutasította Boris Johnson azon követeléseit, miszerint az ír-északír tartalékmegoldást (backstop) ki kell szedni a kilépési megállapodásból, írja a BBC. A héten a brit parlament felfüggesztését is kérvényező Johnson „antidemokratikus lépésnek" tartja a tartalékmegoldást a megállapodásban.

Az ír-északír tartalékmegoldás egy korábbi, Theresa May és az EU közötti megállapodás része, amit a brit parlament háromszor elutasított. A tartalékmegoldás lényege, hogy ha a megállapodásban a kilépés utánra előirányzott átmeneti időszakban sem tudnának kitalálni valamilyen tartós megoldást az ír-északír határ nyitvatartásának dilemmájára, akkor határozatlan időre a vámunióban ragadhatnának a britek.

Ez a brit képviselők többségének, így Theresa May utódjának, Boris Johnsonnak is elfogadhatatlan, míg Barnier szerint ebben a helyzetben

Ez a maximális rugalmasság, amit az EU ajánlhat egy olyan országnak, amely nem EU-tagállam.

Az Egyesült Királyságnak megállapodással vagy anélkül, de október 31-ig el kell hagynia az EU-t, ezzel kapcsolatban Johnson köti magát a határidőhöz, és akár rendezetlen formában is hajlandó lenne kiépni.

Barnier viszont nem érti, szerinte hiába a sietség, hogyha megállapodás nélkül lép ki az Egyesült Királyság, a mostani problémákat később ugyanúgy meg kell majd oldani.

Nem csak az EU-n belül, de a briteknél is folyamatosak a viták, miután a héten Johnson a brit parlament öthetes felfüggesztését kérte a királynőtől, amit II. Erzsébet jóvá is hagyott. Legkorábban szeptember 9., legkésőbb 12-től október 14-ig tart a felfüggesztés.

A felfüggesztés azt jelenti, hogy az ellenzéki képviselőknek (és a velük összefogó, a Johnson által elfogadhatónak tartott rendezetlen kilépést ellenző konzervatívoknak) jóval kevesebb idejük lesz bármilyen intézkedés megvitatására és megszavazására, mely megakadályozná vagy elhalasztaná a brexitet.

A döntés a brit polgároknak sem tetszett, szombaton több tízezren mentek tüntetni ellene,  a következő héten pedig további tüntetések várhatók. Közben a nyári szünetről visszatérő brit parlamentben a Johnson lépését bírálók törvényben próbálhatják megkötni a kormányfő kezét.

Rovatok