Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa beszorult a liftbe, tűzoltók szabadították ki

2019. szeptember 1., vasárnap 12:36 | aznap frissítve

Csak késve tudta megkezdeni a hagyományos vasárnapi Úrangyala imádságot Ferenc pápa, mivel a katolikus egyházfő beszorult az egyik liftbe, írja az Il Messaggero.

„Elnézést a késésért: 25 percre a liftben ragadtam" – mondta a vatikáni Szent Péter téren összegyűlt tömegnek. Majd pedig megköszönte a hamar érkező tűzoltóknak a segítségüket, és tapsot is kért nekik.

A pápa az augusztus 25-én vasárnapi beszédében aggodalmát fejezte ki az Amazonas-medencében pusztító erdőtüzek miatt, két héttel korábban pedig felszólította a világ országainak kormányait, hogy védjék meg a fegyveres konfliktusok által sújtott embereket.

Szeptember 1-jén pedig életstílusváltást és üres szavak helyett konkrét cselekvést sürgetett Ferenc pápa a teremtett világ védelmének ötödik imanapján közölt üzenetében, amelyet a környezetért szavukat hallató fiatalokhoz intézett. A Vatikán honlapján több nyelven megjelent pápai üzenet szerint az emberek egoizmusa és érdekhajhászása a teremtett világot, amely eredetileg az emberek közti találkozás és kölcsönös megosztás helyszíne volt, „ellenségesség és harcok színterévé" tette.

A jégréteg olvadása, a vízhiány, a vízgyűjtő területek gondozatlansága, az óceánokban úszó jelentős mennyiségű műanyag és mikroműanyag „megerősítik, hogy a beavatkozást nem lehet tovább halasztani".

„Klímaválságot teremtettünk, amely súlyosan fenyegeti a természetet és az életet, beleértve a miénket is".

Ferenc pápa három receptet vázolt fel, amelyek közt az elsőben imára szólít fel a természettel való szorosabb kapcsolatnak, a természet meghallgatásának érdekében. A katolikus egyházfő életstílusváltást sürget a hétköznapi táplálkozás, fogyasztás, közlekedés, víz- és energiahasználat, valamint más fogyasztási cikkek terén.

Üzenete utolsó részében hangsúlyozta, hogy a környezet védelme érdekében egyre több fiatal emeli fel szavát az egész világon, és bátor döntéseket akarnak. „A fiataloknak igazi válaszokat kell adni, nem üres szavakat, tényeket, nem illúziókat" – vélte Ferenc pápa, hozzátéve, hogy bolygónkat az élet és nem a halál felé kell vezetni.

Az ENSZ szeptember 23-án kezdődő klímacsúcsára emlékeztetve Ferenc pápa arra kérte a kormányokat, bizonyítsák, hogy megvan a politikai akarat a korábbi párizsi klímakonferencián vállalt célok teljesítésére. A környezetvédelem lesz a témája a püspökök – a Vatikánban október 6. és 27. között tartandó – találkozójának is.

Rovatok