Index Vakbarát Hírportál

Az uniós zászlónak is kint kell lennie mostantól a francia iskolákban

2019. szeptember 2., hétfő 19:29 | aznap frissítve

A francia mellett mostantól az EU-s zászlót, a francia himnusz, vagyis a Marseillaise sorait, valamint a nemzeti mottót („Szabadság, egyenlőség, testvériség”) is kötelező kirakni a franciaországi általános és középiskolák tantermeinek falaira, írja a BBC.

Az intézkedés része annak az oktatási reformcsomagnak, amelyet februárban fogadott el a francia parlament. A himnuszra és a mottóra vonatkozó kitételt egy jobboldali ellenzéki képviselő javasolta, de Emmanuel Macron kormánya is jóváhagyta, azzal a kiegészítéssel, hogy az Európai Unió zászlaját is ki kell tenni a francia lobogó mellé.

A Jean-Luc Mélenchon vezette ellenzéki radikális baloldali párt egyik képviselője, Michel Larive kritizálta a változtatást, érvelése szerint a nemzeti zászló elegendő volt arra, hogy a gyerekek tiszteletben tartsák a hazájukat, anélkül, hogy a nacionalizmus felé fordulnának.

Az oktatási reform része egyébként az is, hogy mostantól hároméves kortól óvodába kell járatni a gyerekeket. Eddig ugyanis a francia gyerekek három százaléka nem járt óvodába, mostantól azonban már kötelező lesz, azok a szülők pedig, akik erre nem hajlandóak, 1500 euró büntetésre számíthatnak.

Rovatok