Index Vakbarát Hírportál

Katasztrofális pusztítást végzett a Dorian hurrikán a Bahamákon

2019. szeptember 2., hétfő 12:12

Fontosabb részletek

A Karib-tengeren tomboló, hétfőn 5-ösről 4-es, majd 3-as erősségűre csökkenő Dorian hurrikán hétfőn lecsapott a Bahama-szigetekre, amik fölött órákig tombolt, súlyos károkat okozva.

A 690 szigetből álló Bahamai régiói közül magyar idő szerint hétfő hajnalban az Abaco-szigetekre érkezett meg először a 70 kilométeresnél is nagyobb sugárban tomboló – középpontjában csaknem 300 kilométer/órával süvítő – szélvihar, mely hét méter magas árhullámokat – ez az ún. „vihardagály” – kavart. A legnagyobb erősségű hurrikán ráadásul özönvízszerű esőzések kíséretében érkezett meg, egyes helyeken 600 milliméternél is több csapadék zúdult le néhány óra alatt.

Hubert Minnis miniszterelnök szerint akár 21 ezer házat és 73 ezer embert veszélyeztethet a hurrikán – ebből ténylegesen 13 ezer ház már hétfőig romba is dőlt –, ezért a Nagy-Bahama-sziget kitettebb részein élőknek lakhelyük elhagyását tanácsolta.

Orvosként arra képeztek, hogy kitartóan küzdjek – de nem ilyen fenyegetés ellen. Ez a vihar halálos. Ez egy szörnyeteg.

Minnis szerint Abaco egyes részein „már nem látni, hol végződik az utca, és hol kezdődik a tenger”. A kormány összesen tizennégy menedékhelyet létesített, a szigetek eddig érintetlen részein tartózkodó turistáknak pedig erősen ajánlja az ország elhagyását. Később történelmi szintű tragédiának nevezte a hurrikán pusztítását.

A Bahamákon a vihar lakónegyedek tüntetett el, az alacsonyabban fekvő szigetek teljesen víz alá kerültek, mintha elsüllyedtek volna a tengerben. A súlyos árvizekben többek között a helyi agrárminiszer Michael Pintard házát is elöntötte a víz. A hatóságok egyébként mindenkinek azt javasolják, hogy amennyiben szükséges, keressenek valamit, ami fennmarad a vízen, és törjenek ki házaikból, padlásaikról, nehogy ott fulladjanak meg.

Megállt az ország fölött a hurrikán

Magyar idő szerint hétfő késő estére tovább súlyosodott a helyzet, helyi beszámolók szerint ugyanis a hurrikán akkora károkat okozott, hogy a Nagy-Bahama-szigeten és Freeportban is elérhetetlenné vált a segélyhívó.

A hurrikánok által rendszeresen látogatott Bahamákon egyébként szigorú építési szabályok vonatkoznak a házépítésekre, az épületek tetőszerkezetét acélvázzal kell megerősíteni. A házak így a hurrikánskála 4-es fokozatának felső határáig képesek ellenállni a szélnek. Azonban a szegényebbek alacsonyabban fekvő területekre, fából épült házait pillanatok alatt szétkapják a Dorian-szintű hurrikánok - melyek egyébként pont a Bahamák felett ritkaságnak számítanak. A Dorian azért is jár különösen nagy pusztítással, mivel csak lassan halad, így az épületek, elektromos vezetékek nagyobb ideig vannak kitéve a viharnak. Ráadásul magyar idő szerint hétfő délutánra

a hurrikán szinte letáborozott a Bahamák felett.

Alig másfél-két kilométert mozdul el nyugat felé, miközben belsejében továbbra is 265 kilométer/órás sebességgel kavarog a szél, és ez magyar idő szerint késő estére is így maradt.

Bahamán a legnagyobb pusztítást nem is maga a szél okozza, hanem az, hogy a vihardagály és a csapadék együttes erővel özönvízszerű áradásokat okozott, melyek újabb épületeket döntöttek romba. Egyes becslékek szerint csak a biztosítótársaságoknak csak a biztosított épületeken 25 milliárd dollár (7,5 billió forint) vesztesége keletkezik.

Legalább öten meghaltak

Ez már a klímaválság?

2019-ben már akármilyen természeti katasztrófáról van szó, óhatatlanul is előkerül a klímaváltozás. A Dorian esetében sincs másként. Ahogy azt a 2017-ben az Egyesült Államokra gyors egymásutánban lecsapó Harvey, majd Irma hurrikánokkal kapcsolatban írtuk, a kutatók szerint a Karib-tenger térségében összességében nem keletkezik több hurrikán, azonban ezek nagyobb hányada pörög fel 3-as vagy annál nagyobb erősségűre. Az óceánok hetvenes évek óta mért 0,7 százalékos, és az elkövetkezendő évtizedekben várhatóan gyorsuló melegedése ráadásul azzal jár, hogy gyorsabban alakulnak ki és erősödnek meg a hurrikánok. A világtengerek vízszintjének növekedése pedig csak fokozza a vihardagályok által okozott pusztítást.

Így járt Abacón az a nő, aki négy hónapos csecsemőjével együtt beszorult tetejét vesztett házának vécéjébe, és kétségbeesetten telefonált a helyi rádióba:

Kérlek, imádkozzatok értünk! Imádkozzatok Abacóért!

Abaco Island #Bahamas * #PrayForTheBahamas #HurricaneDorian2019 #Dorian #HurricaneDorian *** pic.twitter.com/4aTEeXqLRd

— Máximo Alexander (@MaximoSPQR) 2019. szeptember 1.

A felvétel drámaisága ellenére többen megjegyzik, hogy a vészhelyzet a nő felelőtlenségének is köszönhető, mivel a hatóságok már korábban felszólítottak mindenkit lakhelye elhagyására. A vihar első áldozata egy 7 (más források szerint 8) éves fiú volt, aki tisztázatlan körülmények között vesztette életét, de az áldozatok száma (magyar idő szerint) hétfő késő estére ötre nőtt.

Hubert Minnis miniszterelnök közlése szerint mint az öt áldozat Abaco szigetén vesztette életét.

De a hatóságok szerint a hurrikán intenzitása ellenére nincsenek további áldozatok, és hangsúlyosan felhívták a figyelmet arra, hogy senki ne üljön fel ellenőrizetlen rémhíreknek.

Hétfőn este várhatóan megérkezik a brit királyi haditengerészet egyik hajója, fedélzetén helikopterrel, speciális szállítójárművekkel és segélyekkel, gyógyszerekkel, míg az amerikai parti őrség légi úton juttatja el mentőegységeit és -felszereléseit az katasztrófa sújtotta területre, ám a mentést nehezíti, hogy az egységeknek meg kell várniuk, amíg csillapodik a szél, mert egyelőre megközelíthetetlenek a szigetek – ez kár keddig is kitolódhat, az előrejelzések szerint ugyanis a hurrikán szeme hétfő este is a Bahamák fölött marad.

Az USA-ban is hatalmas pusztítás várható

A hurrikán 4-es fokozatúra visszaminősítésével egy időben jelentős szakaszon hosszabbították meg Florida keleti partján a hurrikán által veszélyeztetett zónát, ugyanis az Egyesült Államokban is arra készülnek, hogy hatalmas pusztítást végezhet a forgószél, még úgy is, hogy az ereje folyamatosan, igaz, lassan csökken.

A floridai veszélyzóna mellett hétfőn Donald Trump amerikai elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki Georgia, Dél- és Észak-Karolina államokra is, lehetővé téve ezzel a szövetségi segélyek folyósítását. Floridában a parti őrség öt kikötőt lezárt, az állam három nemzetközi repülőterén és Georgiában több mint ezer járatot töröltek, a légikikötők Miamiban, Fort Lauderdale-ben és Orlandóban hétfőtől zárva vannak. Az államban további menedékhelyeket nyitottak. Ron DeSantis floridai kormányzó bejelentette: a part menti övezetben található 72 idősotthont kiürítettek és megkezdődött egyes kórházak evakuálása is.

Miért különleges a Dorian-hurrikán?

A hurrikánok sebességének 1950 óta tartó mérésében Dorian holtversenyben a második legsúlyosabb hurrikán az Atlanti-óceánon: az 1980-as Allan hurrikánnál 305 kilométeres sebességet mértek. A Dorian szintjét az utóbbi csaknem 70 év alatt a 2005-ös Wilma és az 1988-as Gilbert érte csak el.

Mohammad Heidarzadeh angol partvédelmi mérnök a Guardiannek azt mondta:

a Dorian-hurrikán sok szempontból nagyon különleges

Ugyanis sorozatban ez a negyedik év, hogy ilyen nagy erejű, 5. fokozatú hurrikán jelenik meg az Atlanti-óceán fölött. Másfelől a Dorian kiemelkedő ereje miatt a vihardagály szintje Floridánál a 8-10 métert is elérheti, ezért a szakértő arra figyelmeztetett:

Rendkívül fontos, hogy amikor Dorian lecsap, mindenki legalább öt kilométerre húzódjon be a szárazföld belsejébe.

Az biztos, hogy az amerikai hatóságok nem becsülik alá a fenyegetést. Több államban, Floridában, Georgiában, Észak- és Dél-Karolinában már be is jelentették a vészhelyzetet a várhatóan hétfő délutánra megérkező vihar miatt.

Az alacsonyan fekvő területeken életbe is lépett a kötelező evakuálási rendelet lépett. A hurrikán-előrejelző központ vezetője, Ken Graham elmondása szerint korábban úgy tűnt, hogy a vihar szeme északra kanyarodva elkerülheti az amerikai partokat, azonban

minden egyes új előrejelzésnél egy kicsit balra [azaz az amerikai partok felé] kell tolnunk a legvalószínűbb útvonalat.

(Borítókép: Szatelitkép a Dorian hurrikánról 2019. szeptember 1-én. Fotó: Handout / Getty Images Hungary)

Rovatok