Index Vakbarát Hírportál

Irán elismerte, hogy felrobbant egy műholdhordozó rakétája

2019. szeptember 2., hétfő 18:32 | aznap frissítve

Irán első alkalommal ismerte el, hogy felrobbant egy műholdhordozó rakétája az Imám Khomeini Űrközpontban. Ali Rabiei teheráni kormányszóvivő szerint műszaki hiba okozta a múlt csütörtöki balesetet, amely műholdfelvételeken is látható volt, írja az MTI. 

Rabiei bírálta, hogy Donald Trump amerikai elnök pénteken a Twitteren közzétett egy fotót a robbanás helyszínéről, amelyet egy amerikai kémműhold készített.

Ez már a harmadik alkalom, hogy kudarcba fulladt egy műhold felbocsátása az űrközpontban. Januárban a Pajam, februárban pedig a Dúszti nevű műholdnak sem sikerült Föld körüli pályára állnia. Egyesek szabotázsra gyanakszanak, de a szóvivő cáfolta ezeket a feltételezéseket.  Szakértők szerint műszaki hiba történt a tesztnél.

A műholdfelvételeken hatalmas, gomolygó fekete füst látszott az egyik rakétakilövő állomás felett, alatta az indítópad és egy rakéta elszenesedett maradványai voltak láthatóak. A környéken több járműben keletkezett kár. Az indítópadon hatalmas felirat hirdette perzsául: "Nemzeti termék, nemzeti erő." 

Az Egyesült Államok szerint a műholdtesztek megsértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amelyben felszólítja Iránt, hogy ne folytasson kísérleteket nukleáris fegyverek hordozására képes ballisztikus rakétákkal. Teherán többször leszögezte már, hogy műholdprogramja és a kapcsolódó rakétatesztek nem szolgálnak katonai célt.

Az iszlám köztársaság rakétaprogramja volt az egyik ok, amely miatt az Egyesült Államok tavaly felmondta az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut. Azóta elmérgesedett a viszony Washington és Teherán között. Irán júniusban lelőtt egy amerikai katonai felderítő drónt a Perzsa-öböl fölött arra hivatkozva, hogy illetéktelenül behatolt légterébe. Az Egyesült Államok szerint az incidens nemzetközi légtérben történt a Hormuzi-szoros fölött.

Rovatok