Index Vakbarát Hírportál

Elég kellemetlen találkozója lesz Orbánnak a hónap végén

2019. szeptember 2., hétfő 15:19

Szeptember 30-án Budapestre látogat az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország miniszterelnöke. Antti Rinne szociáldemokrata kormányfőt Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatás keretében fogadja a Karmelita kolostorban, majd tárgyalásukat követően sajtótájékoztatót tartanak - mondta Havasi Bertalan az MTI-nek.

A találkozó elég kellemetlen lehet majd Orbán Viktornak, tekintve, hogy a magyar kormányfő és utána a kormányhoz közelálló médiumok teljes testes letámadást indítottak Finnország ellen az elmúlt hetekben. Orbán július végén Tusványoson azt mondta, hogy a következő fél évben Finnország fogja értékelni a magyar jogállamiság helyzetét, de önuralom kell ahhoz, hogy ne nevessük ki "finn barátainkat". 

Szerinte ugyanis Finnországban nincs alkotmánybíróság, az Akadémia az oktatási miniszter felügyelete alatt áll, az igazságügyi miniszter javaslatára pedig a köztársasági elnök nevezi ki a finn bírákat. A beszéd után a finn demokrácia helyzete a kormányinfón is előkerült, ahol Gulyás azt mondta "számos olyan, súlyos emberi jogsértés történik napi szinten Finnországban, hogy ha egymást vizsgálgatnánk Európában, akkor ezekre is figyelmet kellene szentelni".

De a kormánysajtó még ennél is tovább ment, az Origóban például olyan cikk jelent meg, amiben ironikus módon a finn sajtószabadság és médiapluralizmus miatt aggódtak. De szó esett arról is, hogy milyen komoly probléma az országban a családi erőszak, és hogy orosz oligarcháknak adnak el stratégiailag fontos szigeteket. A kormányhoz közelálló Migrációkutató Intézet pedig amiatt kritizálta az országot, mert lassan halad náluk a menekültek integrációja, miközben állításuk szerint ezért romlik a közbiztonság.

Ezután Finnország volt budapesti nagykövete, Petri Tuomi-Nikula publicisztikát írt a a finn Helsingin Sanomat napilapban Magyarországról és a magyar kormány Finnország elleni kirohanásairól. A nagykövet szerint a soros EU-elnök Finnország legfőbb célja a jogállamiság megerősítése, és ezt Orbán is tudja, ezért támadja a finneket „a képzelet világából vett” vádakkal. Szerinte a magyar kormány az EU-s pénzekkel tudja fenntartani az intézményi korrupciót, Petri Tuomi-Nikula szerint Magyarország az egyik legkorruptabb ország az unióban.

A finn zöldpárti külügyminiszter már július végén jelezte, hogy szeretne elbeszélgetni Szijjártó Péterrel, mert szerinte "nem normális kommunikáció" két EU-tagállam között az, ha az egyik, kormányzat által felügyelt médiájában rendre kritizáló cikkek jelennek meg a másikról. Mint írta,

a magyar vádak mögött talán az a gondolat rejtőzik, hogy a támadás a legjobb védekezés.

Finnország a vádakra reagálva hivatalosan azt közölte, hogy ezek a támadások nem befolyásolják majd a 7-es cikkely alapján zajló vizsgálatot, amelyet az Európa Parlament kezdeményezett. Szerintük Magyarországnak is érdeke, hogy az eljárás keretében meghallgassák a Tanácsban.

Rovatok