Index Vakbarát Hírportál

Leírhatatlan pusztítást hagyott maga után a Dorian hurrikán

2019. szeptember 3., kedd 22:44 | négy éve frissítve

Magyar idő szerint kedd este kettes erősségre minősítették vissza a Doriant, ami továbbhaladt a Bahamák fölül, írja a CNN. A légi felvételek tanulsága szerint az előzetes becsléseknél is sokkal súlyosabb pusztítást végzett, bár a hurrikán már nem fenyegeti a szigetvilágot, de továbbra is trópusi erősségű viharok veszélyeztetik a helyi lakosságot. A szigeteken a helyi lakosok kis csónakokkal próbálnak egymás segítségére sietni, azonban utóbbi nem veszélytelen vállalkozás, ugyanis még mindig szélsőséges időjárási viszonyok uralkodnak a területen. 

Így nézett ki a Grand Bahama nemzetközi reptér a hurrikán előtt és alatt:

A kimentett túlélők mind rendkívül kimerültek, sokan tetőkön, padlásokon vészelték át az éjszakát. Sok embert még mindig eltűntként keresnek.

Egy férfi arról mesélt a CNN riporterének, hogy a felesége a szeme láttára fulladt meg. 

A CNN szerint a Bahamákon most körülbelül 60 ezer embernek van szüksége segítségre abban, hogy élelemhez jusson. 

Bár kezdetben Florida egyes területeinek kilakoltatását fontolgatták az amerikai hatóságok, a vihar enyhülésével felfüggesztették az intézkedést. Több ezer katona, és sok mentőjármű áll továbbra is készenlétben.

Charlestonban érhet partot

A hurrikán Dél-Karolina partvidéke felé tart, a part menti apró kis szigeteket el kell hagynia a civil lakosságnak, a kikötőket pedig lezárják.

Dorian kedd éjjel a floridai partoktól 170-180 kilométernyire haladt nagyon lassan, Cape Canaveraltől északi-északnyugati irányban, a georgiai partvidék felé. A meteorológusok azt valószínűsítik, hogy a Dorian szerdán a dél-karolinai Charlestonban ér partot.

Floridában egyelőre nem csökkentették a készültséget. Szakértők szerint a gyengülő vihar még mindig akár 2-3 méteres hullámokat korbácsolhat, és visszaerősödhet 3-as fokozatúvá.

A magyar idő szerint szerda délelőtti CNN-hír szerint a Dorian hurrikán ugyan vesztett erejéből, de a sebessége 6 mérföld/óráról 8 mérföld/órára növekedett, tehát jelentősen felgyorsult.  

A Fehér Ház közleményben tudatta, hogy Donald Trump amerikai elnök aláírta a rendkívüli állapot kihirdetését Észak-Karolina egész területére is, ezzel lehetővé téve, hogy az állam jelentős szövetségi forrásokhoz juthasson. Floridában, Georgiában és Dél-Karolinában már érvényben van az elnök által is kihirdetett rendkívüli állapot.

Közben újabb vihar formálódik a Mexikói öbölben, a Fernand névre keresztelt hurrikán szerdán érheti el Mexikói partvidékét, jelenleg 70 kilométeres óránkénti széllökések jellemzik, tehát messze elmarad a Dorian erejétől. 

(Borítókép: Légifelvétel a Dorian hurrikán pusztításáról kedden az Abaco-szigeteken, a Bahamákon. Fotó: Michelle Cove/trans Island Airwa / Reuters)

Rovatok