Index Vakbarát Hírportál

Egy brit katona otthagyott egy kondigépet a Mont Blanc-on

2019. szeptember 3., kedd 15:30 | négy éve frissítve

Egy brit katona egy evezős kondigéppel a hátán mászta meg a Mont Blanc-t, de aztán arra már nem maradt ereje, hogy le is vigye, ezért otthagyta 4362 méter magasan egy hegyi menedékháznál, írja a Guardian.

A hegyhez közeli Saint-Gervais település polgármestere számára ez volt az utolsó csepp a pohárban, ezért levelet írt Emmanuel Macronnak, 

a település vezetője szerint ugyanis valamit kezdeni kell a turistaáradattal.

Világszerte nagyon sok üdülőhelyen problémát okoz a túlságosan sok turista, a Mont Blanc-nál például a brit katonával egy napon mászta meg a hegyet egy német turista is, aki a rendőröknek korábban megígérte, hogy a kutyáját nem viszi magával a hegyre. Végül magával vitte, és bár ő és az eb is lejutott, a kutya lábai a nem neki való út miatt tele lettek vérző sebekkel. Pár hónappal ezelőtt pedig két svájci turista egy repülővel landolt a hegyen, amit szintén otthagytak, hiszen felszállni már nem tudtak vele.

A polgármester szerint az egyik legfőbb probléma az, hogy nincs megfelelő szabályozás az ilyen esetekre vonatkozóan, ezért a kiszabható büntetések is rendkívül alacsonyak, és nincs igazán visszatartó erejük.

A városvezető ezért is fordult Macronhoz, azt remélve, hogy a szigorításokkal visszaállhat a környék nyugalma. Ráadásul szakértők szerint sok turista nincs tisztában az Alpok magas hegyeinek veszélyeivel sem. A nagyon meleg, nyári hónapokban például a közkedvelt turistaútvonalaknál sem ritka a sziklaomlás, ez pedig életveszélyes a hegyet évente megmászó körülbelül 25 ezer ember számára.

Rovatok