Index Vakbarát Hírportál

Kezelhetetlen az erőszak Dél-Afrikában

2019. szeptember 4., szerda 12:36

Legalább öten meghaltak a Dél-afrikai Köztársaságban napok óta tartó zavargásokban, több mint nyolcvan embert őrizetbe vettek, írja az MTI. Főleg külföldi tulajdonú üzleteket dúltak fel és fosztottak ki.

Cyril Ramaphosa, az ország elnöke elítélte és teljességgel elfogadhatatlannak” nevezte a támadásokat.

A mi országunk teljes mértékben az idegengyűlölet ellen van. Nem engedjük és nem tűrhetjük a más afrikai országokból származó emberek elleni támadásokat. Semmilyen módon nem igazolható az, ha valaki feldúlja másnak a tulajdonát vagy éppenséggel megpróbálja meggyilkolni azért, mert az az érzése, hogy a külföldiek elveszik a helyiek munkáját. Ennek véget kell vetni

– hangzott el az elnök videóüzenetében.

A rendőrség még vizsgálja, pontosan mi robbantotta ki a zavargásokat Pretoria üzleti negyedében, ahol a randalírozók köveket és Molotov-koktélokat hajigáltak be az üzletekbe, majd ellopták az árukat. 

Az ország több részében, elsősorban KwaZulu-Natal tartományban több külföldi kamionsofőrt támadtak meg az utóbbi időben. A helyi kamionsofőrök tiltakoznak amiatt, hogy külföldiek is megjelentek a kamionos szállítmányozás üzletágában.

A dél-afrikai kormány eközben vasárnapra imanapot hirdetett azoknak a nőknek az emlékére, akik az utóbbi hónapban estek gyilkosság áldozatául.

Cyril Ramaphosa elnök arról beszélt, hogy nagyon sötét korszak a mostani a Dél-afrikai Köztársaság számára, mert a nők ellen elkövetett támadások, szexuális erőszakcselekmények és gyilkosságok mind „foltot ejtenek a nemzet lelkiismeretén”.

Augusztusban, amelyet korábban épp „a nők hónapjának” hirdettek meg, meggyilkoltak egy egyetemi hallgatót, egy ökölvívó bajnoknőt és egy 14 éves lányt. A hivatalos statisztikák szerint csak tavaly negyvenezer ember esett nemi erőszak áldozatául, az esetek túlnyomó többségében nők. 

Ez naponta 109 nemi erőszakot jelent, és ez a szám csak a hivatalosan bejelentett eseteket fedi.

Rovatok