Index Vakbarát Hírportál

Megalakult az új olasz kormány

2019. szeptember 4., szerda 16:36

Megalakult az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) közös kormánya Giuseppe Conte miniszterelnök vezetésével, közölte szerdán Ugo Zampetti, Sergio Mattarella olasz államfő főtitkára.

Conte a nap folyamán mutatta be leendő minisztereinek listáját a köztársasági elnöknek, amelyet hamarosan közzétesznek. A teljes kabinet csütörtök reggel tíz órakor fogja letenni az esküt az államfői palotában. Ezt követően az olasz törvényhozás mindkét házának bizalmat kell szavaznia az új kormánynak. Conte az államfővel tartott találkozóját követően  elmondta,  hogy

Luigi Di Maio, az M5S vezetője kapja a Külügyminiszteri tárcát, míg a független  Luciana Lamorgese magas rangú köztisztviselő lesz az új kormány Belügyminisztere. Lamorgese Matteo Salvinit, a belvándorlásellenes Liga vezetőjét váltja a belügyi tárca élén.

Ez Conte második kormánya lesz. A pártoktól független politikus 2018 júniusa óta vezette az M5S és a jobboldali Liga koalíciós kabinetjét, az utóbbi párt vezetője, Matteo Salvini azonban előrehozott választások reményében felmondta a további kormányzati együttműködést addigi  koalíciós partnerével.

Conte korábban a két párt között meglévő „jó munkalégkörről" beszélt, annak ellenére, hogy a feleknek túl kell tenniük magukat az elmúlt évek ellenségeskedésein, s hogy az M5S vezetője, Luigi Di Maio pénteken még azzal fenyegetőzött, hogy megszakítja tárgyalásait a Nicola Zingaretti vezette PD-vel.

(MTI)

(Borítókép: Az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte elolvassa új kabinetjének listáját 2019. szeptember 4-én a római Quirinale elnöki palotában / Fotó: Filippo Monteforte / AFP)

Rovatok