Index Vakbarát Hírportál

Trócsányiból nemzetközi segélyezésért vagy katasztrófaelhárításért felelős biztos lehet

2019. szeptember 4., szerda 20:15 | aznap frissítve

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a nemzetközi együttműködés és fejlesztési támogatás vagy a humanitárius segélyezés és katasztrófavédelem területét bízná Trócsányi Lászlóra – írja a 444.hu az Európai Bizottság ügyeiben tájékozott forrásokra hivatkozva. A lap szerint Orbán Viktor eredetileg a bővítéssel foglalkozó biztosi posztot kérte von der Leyentől, de a szlovén jelölt esélyesebb a posztra.

A humanitárius segélyezés és válságkezelés biztosi posztján eddig a ciprusi Krisztosz Sztiliánidész állt. Az uniós országokat ért katasztrófák, természeti csapások kezelésével foglalkozott.

A nemzetközi együttműködést pedig a horvát Neven Mimica irányította. Ha Trócsányi ezt a posztot kapná meg, akkor a munkája leginkább abból állna, hogy afrikai, karibi és ázsiai kormányokkal tárgyal a szegénység elleni küzdelemről, EU-s segélyek elosztásáról. Ez furcsa helyzetet eredményezne, ugyanis a magyar kormány több fontos nemzetközi EU-s megállapodást is megvétózott az utóbbi években, amikor a legális bevándorlás említést kapott bennük.

A 444 arról is ír, hogy Frans Timmermanst leszedhetik a magyar és a lengyel kormányról, a jogállamisági eljárások lefolytatását a cseh Vera Jourovára bíznák a jövőben. Ha ez megtörténik, azt Orbán Viktor és a lengyel kormányfő is győzelemként kommunikálhatja otthon. „Ezzel a gesztussal Leyen mintegy kifejezheti háláját a renitens keleti kormányoknak a megválasztásához nyújtott segítségért” – írja a lap.

Rovatok