Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson: Inkább megdöglök, de nem kérek Brüsszeltől újabb halasztást

2019. szeptember 5., csütörtök 20:13 | aznap frissítve

Boris Johnson csütörtök délután a kormány nagy rendőrségi toborzóprogramjának elindítása alkalmából mondott beszédet Nyugat-Yorkshire-ben. Az eseményen azonban nem a rendőrségi létszámfejlesztés miatt volt kíváncsi a brit és a nemzetközi sajtó, hanem azért, hogy lássa, miként reagál kormánytöbbségének elvesztésére, az ún. „rendezetlen” – azaz megállapodás nélküli brexit lehetőségét elgáncsoló parlamenti tervezetre, az előrehozott választás elutasítására, illetve a kormányzati válság többi fejleményére.

Johnson elnézést kért amiatt, hogy kénytelen állandóan a brexitről beszélni, mivel az emberek inkább az őket érintő problémákra akarnak válaszokat, de „muszáj ezt a kérdést végleg rendezni”. Újból fogadalmat tett arra, hogy kilépteti az Egyesült Királyságot az Európai Unióból, de erre nem lát más lehetőséget, csak a politikai erőviszonyokat tisztázó parlamenti választást. Leszögezte, hogy kész október 15-én vagy akár előbb is az urnákhoz szólítani a választópolgárokat, és azt mondta, a választás tétje, hogy

őt vagy Jeremy Corbynt [az ellenzéki pártokat is megosztó munkáspárti főtitkárt] küldik Brüsszellel tárgyalni.

Beszéde után újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy nem fog újabb határidőt kialkudni Brüsszeltől,

inkább döglök meg [be dead in ditch].

Szerinte teljesen értelmetlen egy havi egymilliárd fontba kerülő, eredménnyel nem kecsegtető halasztást kérni az Európai Uniótól. A kormánypártból átszavazó – később kizárt – 21 konzervatív képviselőt azzal vádolta meg, hogy „megtorpedózták” az ország tárgyalási pozícióját.

(BBC, Guardian)

Rovatok