Index Vakbarát Hírportál

Szabadlábra helyezték a maláj gép lelövésének kulcsemberét

2019. szeptember 5., csütörtök 06:47

Kijevben szabadlábra helyezték a maláj gép lelövésének kulcsemberét

A kijevi fellebbviteli bíróság szabadlábra helyezte csütörtökön azt a donyecki szakadárt, akinek köze lehetett a 2014-ben Kelet-Ukrajnában lezuhant malajziai repülőgép lelövéséhez. A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállítóját fedélzetén 298 emberrel 2014. július 17-én lőtték le egy orosz gyártmányú föld-levegő rakétával az oroszbarát erők által ellenőrzött Kelet-Ukrajna légterében.

Volodimir Cemahot személyes kötelezettségvállalás ellenében helyezték szabadlábra, ami az jelenti, hogy idézésre meg kell jelennie a nyomozóhatóságok, a bíróság vagy az ügyészség előtt, valamint engedély nélkül nem hagyhatja el lakhelyét. Cemah irányította a Hollandiából Malajziába tartó MH17-es járat lezuhanásakor a donyecki szakadárok légvédelmi dandárját a katasztrófa térségében. A maláj gép katasztrófája ügyében nyomozó holland hatóságok kérték az ukrán felet, hogy ne engedjék őt szabadon, mert szeretnék kihallgatni, amíg elérhető.

Az Ukrajna felett lelőtt maláj gépről szóló cikkeinket itt olvashatja el:

Hatalmas robbanás rázta meg Kabult

Hatalmas robbanás volt Afganisztán fővárosának keleti részén, az amerikai nagykövetség és más külföldi képviseletek, valamint a NATO-központ közelében.

Legalább nyolcan meghaltak, de egyes értesülések szerint 10-16 ember is életét veszthetette, a sérültek száma mkeghaladhatja a 40-et is.

A merényletet a tálibok vállalták magukra. A Sas-Darak negyedben történt nagy erejű robbanást egy kisbuszba rejtett pokolgép okozta. 

A híradások szerint a merényletben egy amerikai és egy román katona is életét vesztette. A héten ő már a második román halott Kabulban, mivel a legutóbbi, hétfői pokolgépes merényletben, amiben tizenhatan haltak meg, életét vesztette az afganisztáni román diplomáciai képviselet biztonsági szolgálatának egyik tagja is. (AP)

Hatalmas áradásokra készülnek a keleti parton

Várhatóan minden eddiginél nagyobb áradásokkal csap le a Dorian hurrikán csütörtökön az Egyesült Államok keleti partvidékére. Bár a hurrikán az előrejelzések szerint a partoktól mintegy 100 kilométeres távolságban halad majd el, a miami székhelyű Országos Hurrikán Központ változatlanul arra hívta fel a viharzónában élők figyelmét, hogy Dorian életveszélyes. A szerdán ismét hármas fokozatúra erősödött hurrikán jelenleg óránként 170-180 kilométeres széllökésekkel ostromolja az amerikai partokat, és két-három méter magasra korbácsolja fel az Atlanti-óceán hullámait. Rendkívül lassan, óránként 13 kilométeres sebességgel halad Georgia államtól Virginia irányában, de az előrejelzések szerint a marylandi Chesapeake-öblöt is eléri majd. (MTI)

Felmentették Obama jogi tanácsadóját

Felmentették a vádak alól Barack Obama volt elnök fehér házi jogi tanácsadóját, Greg Craig ügyvédet. A Washington egyik legbefolyásosabb demokrata párti jogászaként számon tartott ügyvédet azzal vádolták meg, hogy félrevezette a hatóságokat, majd a nyomozás során eltitkolt információkat az ukrán kormánynak végzett munkájáról. A 74 éves Craig ellen a Robert Mueller vezette különleges bizottság vizsgálatai során emeltek vádat, ő volt a korábbi, demokrata párti kormányzat egyetlen tisztségviselője, akit a vizsgálatok alapján perbe fogtak. Neve és tevékenysége a Donald Trump elnök 2016-os választási kampányának első menedzsere, Paul Manafort ukrajnai és orosz politikusoknak végzett munkájának feltárásakor került reflektorfénybe. (MTI)

Véget vetnének a líbiai offenzívának

Az ENSZ líbiai különmegbízottja kampányt indított egy nemzetközi értekezlet megrendezéséért, hogy mielőbb véget lehessen vetni annak az offenzívának, amit egy lázadó parancsnok indított öt hónapja a líbiai főváros, Tripoli elfoglalására. Ghassan Salamé arra figyelmeztette a világszervezet Biztonsági Tanácsát, hogy ha nem sikerül haladéktalanul leállítani ezt a konfliktust, akkor „két, rendkívül kellemetlen forgatókönyv eshetőségével kell számolnunk. Egy elhúzódó, alacsony intenzitású konfliktus kibontakozásával, amely még több rombolást és a nemzetközi terrorista fenyegetés fokozódását eredményezheti”, vagy azzal, hogy a szemben álló felek mögé további, katonai támogatást biztosító külső pártfogók sorakoznak fel, ami miatt a harcok még hevesebbé válnak majd. (MTI)

(Borítókép: Volodimir Cemah a bírósági meghallgatása előtt Kijevben 2019 szeptember 5-én - fotó: Serhii Nuzhnenko / Reuters)

Rovatok