Index Vakbarát Hírportál

Szabotálta az egyik szerelő az American Airlines gépének a felszállását

2019. szeptember 6., péntek 18:57 | aznap frissítve

Letartóztatták az American Airlines légitársaság egyik dolgozóját, akit azzal vádolnak, hogy szabotálta az egyik gép felszállását – írja a CNN. A gépen 150 ember akart Miamiból a Bahamákra repülni július 17-én. 

Az Abdul-Majeed Marouf Ahmed Alani nevű repülőgépszerelőt azzal vádolják, hogy szánt szándékkal megrongálta a repülőgépet, hogy az ne tudjon felszállni. Az adatközpontot (air data modul, ADM) rongálta meg, amiben a repülőgép sebességének, emelkedésének és hibáinak adatait gyűjtötték. 

A nyomozók csütörtökön kihallgatták Alanit, aki elismerte, hogy benyúlt a gép adatközpontjába, és egy darab habszivacsot ragasztott a doboz bemenő nyílásához pillanatragasztóval. 

Azt mondta, nem az volt a célja, hogy kárt okozzon a repülőben vagy az utasoknak bármilyen bántódása essen, hanem azért tette, amit tett, mert korábban a szakszervezet és a légitársaság között vitás helyzet alakult ki, ami miatt ő pénzt veszített. Magyarázata szerint azért babrálta meg a gépet, hogy túlórapénzhez jusson. 

Miután a gép kigördült a futópályára, és a pilóták gyorsításba kezdtek, az ADM hibát jelzett, ezért a felszállást meg kellett szakítani. A gép visszagurult a gépgarázsba, senkinek nem esett bántódása. 

Az eset után az American Airlines műszerészei azonnal megvizsgálták a gépet, és felfedezték a kis habszivacs darabot, aminek nem kellett volna ott lennie. A térfigyelő kamerák felvételei alapján jöttek rá, hogy Alani tehette oda az idegen tárgyat. 

Rovatok