Index Vakbarát Hírportál

Éhbérért dolgoztatták a Nagy-Britanniába csábított szlovákokat

2019. szeptember 6., péntek 12:58

Nagy-Britanniában kényszermunkát végeztető szlovák bűnözői csoport öt tagját fogták el brit, német és holland segítséggel Nagy-Britanniában és Szlovákiában. A gyanúsítottak ellen kizsákmányoló munkára kényszerítés, embercsempészet és pénzmosás vádjával indítottak eljárást, írja az MTI az Eurojustra hivatkozva.

Az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség tájékoztatása szerint a modern rabszolgaság intézményét 2015 és 2018 között fenntartó csoport tagjai a szlovákiai Eperjesen és környékén toboroztak főként hátrányos helyzetű embereket nagy-britanniai munkára.

Az arra vállalkozókat hamis munkaszerződésekkel főként kínai éttermekben és autómosókban szélsőséges és embertelen körülmények között napi 12-14 órában dolgoztatták.

A beígért heti mintegy 400 font (nagyjából 147 ezer forint) bér helyett alig 20 fontot kaptak. A fennmaradó összeget szállásdíj, étkezés és utaztatás címén vonták le az áldozatok fizetéséből.

A nagy-britanniai és szlovákiai házkutatások során nagy mennyiségű pénzt találtak a nyomozók, és számos vagyontárgyat foglaltak le.

Rovatok