Index Vakbarát Hírportál

Szíria közelében van az iráni tankhajó, ami megígérte, hogy nem megy Szíriába

2019. szeptember 7., szombat 12:03 | aznap frissítve

A szír Tartus kikötőjének közelében figyelték meg azt az iráni tankert, amely a héten igyekezett lekerülni a radarról. Az Adrian Darya 1 nevű olajszállító július 4-én került be a hírekbe, amikor Nagy Britannia lefoglalta a tankert, mondván arra készül, hogy illegálisan olajat szállítson Szíriába.

A hajót azután engedték útjára a gibraltári kikötőből, hogy Teherán levélben ígérte meg, hogy nem célja megsérteni az EU szankcióit. A 2,1 millió barrel nyersolajat nem Szíriában fogják eladni.

A hajó azóta céltalanul bóklászik a Földközi-tengeren, elindult Törökország felé, ahol jelezték, hogy nem nekik szállítja az olajat. Később Libanon felé vette az irányt, de Libanon is közölte, hogy biztos nem hozzájuk tart, hiszen olajfinomítójuk sincs. Legutóbb Ciprus körül tűnt fel, míg végül a hajó a héten kikapcsolta a radaros nyomkövetőjét.

Az amerikai műholdas felvételeken pénteken sikerült felfedezni a hajót, számolt be a Reuters. Az Adrian Darya 1 hajózási források szerint arra készül, hogy egy másik hajóra szivattyúzza át a rakományát. Washington arra figyelmeztetett, hogy az iráni hajóval üzletelő államok a terrorizmus elleni szankcióik hatálya alá kerülnének.

Rovatok