Index Vakbarát Hírportál

A meteorológusok és Trump: filctollas hurrikángate miatt dühöngenek a szakértők

2019. szeptember 8., vasárnap 09:27

Egyre nagyobb hullámokat ver a Trump által a Fehér Házban bemutatott hurrikántérkép és annak az utóélete. Az amerikai elnök szerdán egy olyan térképet mutatott, amin valaki (a gyanakvók szerint maga az elnök) utólag fekete filccel megnagyobbította azt a területet, amit veszélyeztethet a Bahamát letaroló Dorian hurrikán. Trump arról beszélt, hogy Alabama déli része is veszélyben van, és hogy ezt bizonyítsa, előkapta ezt az átrajzolt térképet, amit előzetesen a stábja nem is akart használni.

A bemutató után az alabamai amerikai meteorológiai szolgálat a Twitteren gyorsan cáfolta, hogy az államukat érintené a vihar: „Alabamát sehogy NEM fogja elérni a Dorian. Megismételjük, a Dorian hurrikán nem lesz érezhető sehol Alabamában. A rendszer ehhez messze keleten marad”.  Erre Trump bedühödött, és visszaírta, hogy igenis igaz, amit mutatott.

Az előző napokban a 75 részletes hurrikánelőrejelzés egyike sem említette Alabamát, és eleinte úgy tűnt, hogy a szakma egyértelműen cáfolja az elnököt. Péntek este azonban a szövetségi időjárási hatóság, a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) váratlanul Trump mellé állt. Közleményük szerint ők igenis arról tájékoztatták a fehér Házat, hogy Alabamát is elérheti a hurrikán. Szerintük a helyi meteorológusok tévedtek, a kijelentésük, hogy ott nincs veszély, nem volt konzisztens az előrejelzési adatokkal.

Ez főleg azért furcsa, mert a nyilvánosság előtt korábban a NOAA is végig azt mondta, hogy Alabamáig nem ér el a hurrikán (nem is ért, azóta kiderült, hogy valóban nem érintette a déli államot).

A NOAA Trump melletti közleménye sok meteorológust felbőszített, szerintük az ügynökség politikai céloknak akarhat megfelelni. Bill Read, a National Hurricane Center korábbi igazgatója szerint a NOAA vezetése vagy szakmailag alkalmatlan, és nem tudja, hogy kell használni a valószínűségi előrejelzéseket, vagy utasították őket, hogy ezt kell mondani.

Példátlan, hogy a NOAA tudományos alap nélkül, politikai okokból megkérdőjelezze a saját alkalmazottait. Ilyesmi egyetlen vezetés alatt sem történt idáig, ez nem történhet meg

– nyilatkozta Dan Sobian, az amerikai meteorológusok érdekvédelmi szervezetének vezetője.

Rovatok