Index Vakbarát Hírportál

Urán nyomaira bukkantak egy „titkos iráni atomraktárban”

2019. szeptember 8., vasárnap 18:23 | aznap frissítve

Urán nyomaira bukkant az ENSZ felügyelőszervezete, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) egy olyan mintában, amelyet Teheránban, egy Izrael által „titkos atomraktárnak” nevezett objektumban gyűjtöttek be – írja a Reuters az IAEA munkáját közelről figyelő diplomaták információi alapján.

Irán egyelőre nem adott semmilyen magyarázatot, hiába szólította fel erre a szervezet.

Az IAEA figyelmét Benjamin Netanjahu izraeli államfő hívta fel egy évvel ezelőtt az „atomraktárra”, azt állítva, 15 kilogramm, azonosítatlan radioaktív anyagot tároltak ott, mielőtt elszállították volna. Az ügynökség ezért áprilisban a helyszínre ment, és mintát gyűjtött.

A nyomok pedig olyan urán jelenlétét mutatták ki, amely alkalmas nukleáris fegyver készítésére is, ugyanakkor a diplomaták állítása szerint közel sem voltak annyira dúsítva, hogy az akárcsak a közelébe jusson annak a szintnek, ami a fegyvergyártáshoz szükséges.

Így az urán jelenlétére több lehetséges magyarázat is van, de Irán magyarázata nélkül nehéz azonosítani, honnan is származik, és utal-e olyan tevékenységre, amely szembemegy a 2015-ös atomalkuval.

Mindez egészen biztosan nem tesz jót az USA és Irán közötti feszültségeknek: a két ország közötti viszony azután vált feszültebbé, hogy Donald Trump felmondta az atomalkut.

Korábban Irán már okozott fejfájást az IAEA-nak: mivel az engedélyezettnél magasabb szintre dúsítják az uránkészletüket, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) Kormányzótanácsa júliusban rendkívüli ülést kezdett.

Rovatok