Index Vakbarát Hírportál

Leszállították a hajókról a hurrikán miatt menekülő bahamaiakat

2019. szeptember 9., hétfő 13:00

Az ötös erősségű Dorian már egy ideje elhagyta a Bahamákat, a hurrikán utóhatásaival azonban az ott élőknek folyamatosan küzdeniük kell. Az evakuálással vannak fennakadások, vízum nélkül sokakat leszállítanak az Amerikába tartó hajókról, a helyieknek pedig autóroncsokból kell benzint szerezinük a mentéshez. Több százan még hiányoznak, a romok alá szorult testeket pedig nagy kihívás elérni. 

A Bahamákat valaha sújtó legerősebb hurrikán a Great Abaco és a Nagy-Bahama szigeteken pusztított, teljes kerületeket tarolt le és kulcsfontosságú infrastruktúrákat tett tönkre, köztük repülőtéri leszállópályákat és kórházakat is. A vihar óta 45 ember haláláról számoltak be és a helyi tisztviselők szerint ez a szám várhatóan növekedni fog. Több százan még mindig hiányoznak, közel 70 000 ember vált hajléktalanná a katasztrófa után.

Vízum nélkül felszállhatnak, de a hajóra nem 

A hétvégén közel 1500 evakuált érkezett a floridai Palm Beachbe a Grand Celebration fedélzetén, az USA Vámügyi és Határvédelmi Hivatala szerint minden menekültet megfelelően dokumentáltak az országba lépéshez, írja a CNN. Vasárnap azonban Brian Entin, a CNN-hez kapcsolt tévériporter Twitteren megosztott egy videót egy menekítő komp fedélzetéről, amin egy ismeretlen személy hirdeti hangszórón keresztül, hogy a vízummal nem rendelkezőknek le kell szállniuk a hajóról. A hajón tartózkodó egyik nő azt mondta Entinnek, a bejelentés után közel 130 ember hagyta el a fedélzetet. 

A Vámügyi és Határvédelmi Hivatal ezzel szemben azt állítja, habár az utasoknak rendelkezniük kell érvényes személyazonosító és úti okmánnyal, illetve meg kell jelenniük a hivatal alkalmazottja előtt, de vízummal nem kötelező rendelkezniük. Weboldalukon azt írják, a vízum nem kötelező az USA-ba repülő lakosoknak, ha minden más kritériumnak megfelelnek (pl. érvényes útlevél vagy úti okmányok, nincsenek bűnügyi nyilvántartásba véve). Mivel ez azonban repülő utasokra érvényes, így elsőre nem egyértelmű a helyzet: a honlap nem tér ki a hajóval utazókra és habár már többeket evakuáltak hajóval, most mégsem engedik a menekülőket vízum hiányában a fedélzetre. A demokratikus párt jelöltje, Beto O'Rourke ezt azzal kommentelte Twitterén, hogy

Ez már a kegyetlenség magasfoka - megtagadni a segítséget olyanoktól, akiknek a legjobban szükségük van rá.

A jelenért és a jövőért is aggódnak

Ahogy arról korábban írtunk az AP beszámolója alapján, múlt hét pénteken több százan gyűltek össze Great Abaco-sziget kikőtöjében, hogy hajóval elvigyék őket a fővárosba, Nassauba, ahonnan nagyobb eséllyel tudnak tovább utazni. Az egyik helyi ekkor arra is panaszkodott, hogy nemcsak a könnyebb továbbutazás miatt menekülnek, hanem azért is, mert a helyzet tragikus, Great Abaco-szigetén nincs élelem, nincs víz, holttestek úsznak a vízben és az emberek nemsokára meg fognak betegedni.

A hurrikán utáni állapotok a Reuters szerint ahhoz hasonlóak, mintha lebombázták volna a Bahamákat. A menekültek a fővárosban arra várnak, hogy menedéket kapjanak, a lerombolt helyeken halottak és törmelékek maradtak csak hátra, meg egy disznó, aki legalább túlélte a hurrikánt (majd rá is támadt a Reuters két újságírójára).  Az embereknek összezúzott autókból kell üzemanyagot szerezniük a mentéshez, a menedékadó helyeknek pedig fel kell készülniük a menekültek hosszabb távú befogadására. Habár segítséget ígértek nekik, a beszámolók szerint ez nagyon lassan érkezik, emellett többen is aggódnak azon, hogyan fognak tudni új életet kezdeni, illetve talpon maradni ezután.

A fővárosba vagy Amerikába menekítettek mellett azonban még mindig több százan hiányoznak a lakosok közül. A CNN szerint a mentés továbbra is folytatódik, ugyanis valószínűleg sokan a romok alá szorultak: ez viszont nehezíti a helyzetet, hiszen a testek elérése bonyolultabb, búvárcsapatokra is szükség van hozzá.

(Borítókép: Evakuáltak százait szállító Grand Celebration nevű hajó Palm Beach kikötőben 2019. szeptember 7-én.)

Rovatok